Sunt cam la jumate. Am străbătut Africa, într-o zi, din nord în(spre) sud, până în Kenya. De acolo, am traversat-o spre vest. Câteva zile în Congo, acum în Ghana. Urmează un drum spre centrul țării, mai la nord. După care iar.

Africa e din lut roșu. Africa are multe drumuri de pământ. Am prins și-o ploaie ecuatorială ce părea să nu se mai termine. În Congo. Am prins și foarte cald, când te topești. Am prins și mirosuri sordide, de mi s-a făcut rău și mi-am revenit peste o oră. Am prins și lux, și discreție și eleganță tipic englezești. Am văzut animale sălbatice și domesticite. Mi-a fost teamă în mașină, de la aeroport, din Kinshasa, până la hotel, când stânga-dreapta, pe vreo 10 km, erau înșirate milioane de oameni negri, săraci. Mușuroi prin care treceau mașini. Mașini cu oameni agățați de ele. Și toți oamenii ăia se agitau pentru hrană, în orice formă a ei. Cărau coșuri, vindeau ceva, așteptau ceva, se agitau brownian. Am văzut funcționari guvernamentali pe care îi stânjeneau pantofii, le atârnau costumele. Lejeritatea se câștigă prin tradiție și prin exercițiu de mulți-mulți ani. Iar ei nu le-aveau. Exact cum pleacă țața Floarea la Paris sau Barcelona și-și duce mâna la gură, mirându-se. Sau râde ascunzându-și fața în batistă. Filmul e altul iar ea nu e de-acolo. Am văzut oameni fără demnitate. Cărora li se pare că tu, muzumbu, omul alb, ești dator să le dai lor bani, că ei n-au și tu ai. Ești alb, ești bogat. Și cer fără rușine, privindu-te în ochi. Dacă nu chiar încearcă să te prostească. Și pleacă de lângă tine, deși îți mută nasul cu mirosurile pe care le emană, doar după ce-i plătești. Sunt țări și țări. Dumnezeu le-a dat vegetație abundentă și un pământ roșiatic. Asta-i Africa. O mare masă de oameni, un potențial fantastic, o progresie demografică uluitoare.

Ghana, însă, e din alt film. Aici mai am de stat un pic. Aici îl avem pe Kofi, șoferul. Vineri, adică. Asta înseamnă numele lui. Căci e născut într-o zi de vineri și toți poartă numele zilei în care s-au născut. Kofi Annan e născut aici, iar numele lui înseamnă vineri al patrulea. Al patrulea copil al familiei, născut într-o zi de vineri. Aici Oceanul Atlantic e cald și nisipul extrem de fin. Aici la hotel cele 5 stele chiar sunt 5 stele. Aici arta africană e altfel decât niște lemne cioplite. Relaxare pentru creier, curățenie și igienă pentru organism. Urmează Niamey.

 

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.