În zilele astea, luăm la cunoștință cum se tot suspendă fonduri europene pe care le așteptam. Știm bine că marele nostru câștig ca stat membru UE ar fi fost tocmai acei bani. Parte din impozitele europenilor trebuie să se întoarcă în țările rămase în urmă în diverse domenii și să le aducă la nivelul la care au ajuns alte țări. Cam ăsta e principiul. Să reducă decalajele. Dar ce se întâmplă, de fapt? Identificăm care sunt domeniile cu probleme. Cerem bani, ni se acordă. În mod normal, ar trebui ca acești bani să creeze locuri de muncă, să dezvolte proiectele alea și într-un timp oarecare să rezolve problema. Teoretic, sunt două părți: cea care are nevoie și cea care oferă. Practic, sunt trei părți. Apare, în plus, cea care are un interes direct să obțină avantaje maximizate din nevoile celui care cere. Tocmai aici e buba. Partea a treia e, de fapt, cea care face regulile și profită. Ea dijmuiește, ea decide și are grijă numai de interesul ei, nu și de cel al celui care cere și care e-n nevoie. Cea care cere devine, astfel, din beneficiar, victimă. Căci ceea ce și-a propus nu va fi la parametrii pe care și i-a dorit. Din cauza acestui al treilea se suspendă acum fondurile, căci cel care dă se supără pe practicile acestuia. Din cauza lui al treilea nu se obțin fonduri sau rămân nefolosite. Al treilea e cel care creează mereu probleme. Cârdășia cu el așa, văzându-și egoist numai de interesul lui punctual, face ca acela care cere să piardă mereu – bani, oportunități, recuperare de decalaj.

Partea proastă nu e numai bătutul pasului pe loc, în propria mocirlă. Ci faptul că lumea se mișcă pe repede-nainte, în timp ce noi stăm. Și vremea trece, decalajul crește și va fi și mai greu de recuperat. Singurul câștigător e cel de-al treilea. Cu obiectivele atinse, cu buzunarele pline, sătul, satisfăcut și rânjind superior.

Da, al treilea câștigă întotdeauna. Mă întreb până când, oare?!

 

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.