Expresia din titlu nu-mi aparține. E o replică dintr-un film românesc. O ea îl întreabă pe un el agitat, cu un comportament nefiresc, nervos: Ce ai, ai intrat în menopauză financiară? Sunt niște luni de când tot răsucesc ideea asta în minte. Am înțeles perfect ce-a spus tipa din film. Așa cum menopauza fiziologică (sau chirurgicală) vine cu o serie de simptome, organismul încercând să se adapteze noilor condiții și procese, comportamentul persoanei în suferință este recunoscut ușor de către ceilalți, iar persoana este imediat ”diagnosticată” și catalogată. Asta e viața, pur și simplu se întâmplă…

Similitudinea de comportament pentru cei care aveau un flux financiar constant și nu-l mai au asigurat vorbește despre menopauza financiară: insomnii, treceri bruște de la o stare la alta, nervozitate, labilitate psihică, scăderea apetitului pentru viață. Inițial, m-am gândit că bărbații ar putea fi afectați cel mai mult de ”boala” asta. Apoi am constatat că nici femeile nu sunt ocolite. Și unii, și alții se comportă la fel: încolțiți, își pierd echilibrul, intră în panică. La început, sunt disperați, se comportă nefiresc, ca animalele încolțite. Unii cad în depresie, alții caută soluții. Peste un timp, unii sunt și mai depresivi, poate ajung la nevroze și gesturi disperate, alții au găsit soluții compensatorii, iar alții se resemnează și-și ajustează viața la noii parametri.

În plină criză, sub noua amenințare a reducerii bugetarilor și ținând cont că nici mediul privat nu se simte prea bine și se tot contractă, menopauza financiară va fi la ea acasă pentru mulți români. Cu tot ce decurge din asta…

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.