Citesc că CNA așteaptă ca televiziunile care au un Cod de conduită să și-l publice pe site-uri. Și că asta i-ar ajuta pe ”judecătorii” de la CNA bla-bla. Dincolo de toate, cred că și ei, și toți ceilalți, ar trebui să discute, mai degrabă, despre discernământ. Am găsit pe net Codul de conduită al Colgate-Palmolive. Acolo, principiile stabilite au un preambul: discernământul. Și explică foarte bine ce întrebări trebuie să-și pună un angajat atunci când trebuie să ia o decizie care să conducă la o acțiune. Iată:

Cel mai uşor mod de a asigura respectarea Codului este să ne folosim discernământul şi să solicităm îndrumare atunci când apar întrebări. Dacă aveţi îndoieli, înainte de a întreprinde o acţiune concretă, puneţi-vă următoarele întrebări:
• Sunt autorizat să fac acest lucru?
• Este corectă acţiunea pe care intenţionez să o întreprind?
• Este această acţiune legală şi în spiritul Codului de conduită sau al altor politici?
• Aş fi mândru să-i vorbesc despre această acţiune unei persoane pe care o respect?
• Această acţiune va contribui la sporirea reputaţiei de societate etică a Colgate?

Cred că aici e marea problemă a multora. Și nu vorbesc despre cazul concret care dus la cererea CNA. Ci despre fiecare om în parte, atât la job, cât și în viața lui privată. Fiecare dintre noi ar trebui să-și pună măcar două întrebări din setul Colgate, atunci când întreprinde ceva: Sunt autorizat să fac acest lucru?/(Am dreptul să fac acest lucru? Cu ce drept fac asta?) și Aş fi mândru să-i vorbesc despre această acţiune unei persoane pe care o respect?/(Aș fi mândru de mine dacă aș face asta?). De foarte multe ori, răspunsul sincer la întrebările astea este NU. Obișnuim să ne băgăm în viețile altora, să le dăm sfaturi, să facem lucruri cu care nu ne mândrim, acționăm sub impuls, fiind convinși că este corect ceea ce facem, uitând că nu suntem autorizați și că granița dintre bine și rău o stabilim singuri. Ne lăsăm conduși de sentimente și emoții…
Și ar fi atât de simplu ca, în prealabil, să ne răspundem sincer la cele două întrebări, pentru a simplifica lucrurile!

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.