De câteva luni, urmăresc cu mare interes ce se întâmplă în Coasta de Fildeș. Cei doi candidați – fostul președinte și pretendentul/contracandidatul – au reușit să mă facă să nu mai am dubii că acolo unde interesul economic este primordial, nu contează mijloacele și nici marionetele folosite. Și că orice este posibil. În acest moment, deși s-au acuzat reciproc că au furat alegerile, revendicându-se fiecare a fi câștigătorul de drept (cei doi ajungând și la gesturi picante, de tipul ruperii hârtiilor de la Curtea Constituțională a lor, în direct, la televiziune, punerea de pietroaie pe pista aeroportului etc), cel vechi este președintele care conduce, cel nou stă într-o bază ONU, păzit de 9000 de soldați. Dar cel nou, cu sprijinul Franței și SUA, și-a numit ambasadorii. Țara cu doi președinți: unul intern, pentru popor, altul extern, prin reprezentanți. Probabil, în curând va începe războiul civil la ei, acolo. Dar nu asta voiam să evidențiez. Ci faptul că cel mai mare producător și exportator de cacao din lume este – cine oare? – Coasta de Fildeș, fiind responsabil pentru aproximativ 40 % din oferta mondială. Iar pe bursele internaționale, prețul pentru cacao a crescut extrem de mult în ultima vreme. Și ciocolatierii din toată lumea, dar, mai ales, din Franța și SUA, au resimțit creșterea prețului reflectată în businessul lor. Și de-aici până la ce s-a-ntâmplat în Cote d’Ivoire și continuă acum e doar un pas. Pe care îl vedem doar dacă ținem ochii deschiși. Așa cum rațiunile economice și interesele punctuale nu țin cont de popoare, oameni, destine, vieți (bieții ivorieni!), cred că putem generaliza și putem trage liniștit concluzia că banul e ochiul dracului.

Și mă gândesc că, de cele mai multe ori, și în viețile noastre mediocre e la fel. Oamenii au interese. Oamenii vor să ne folosească. Sau noi avem interese. Sau noi vrem să-i folosim pe alții. De cele mai multe ori, orice astfel de interes se traduce, într-un final, în bani. Așa că nu voi întreba pe nimeni (cum m-a întrebat, în confesional, Dragoș) ”Tu ce-ai face pentru bani?”. Pentru că, mai devreme sau mai târziu, ca și în cazul Coastei de Fildeș, dincolo de aparențe, dincolo de manipulare, se va vedea interesul. Nu poate rămâne ascuns la nesfârșit.

Deschideți ochii!

[Update]: În 10 zile s-a ajuns aici

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.