Tot citesc zilele astea despre ce-a reprezentat pentru unii sau alții Cenaclul Flacăra. Văd cum oamenii declară că nu au reușit să ajungă la nu știu ce spectacol, poate pentru că n-au avut bani de bilet sau pentru că era admiterea la facultate. Sau Dumnezeu știe din ce alte motive. Și mai văd cum, o mare parte dintre cei care se exprimă, sunt acum critici la adresa muzicii, versurilor și atmosferei care se întâlneau acolo.

Mie mi se pare că e ca și cum își neagă trecutul. Se spală de el. O lipsă acută sau, poate, cronică, de asumare și de responsabilitate a ceea ce au fost. Nu mi se pare normal să te dezici de tine. Să te jenezi că tu ai fost ăla care vibra, care cânta, care simțea, care trăia cumva cu ani în urmă. Dacă atunci ți-a plăcut – din cauza conjuncturii și a timpurilor și a nivelului de evoluție spirituală etc -, de ce să nu recunoști? De ce să privești acum, cu ochi îmbătrâniți cu 20 de ani, și să curăți bucata asta de trăire din viața ta, ca pe noroiul de pe ghete? E ca și cum nu vrei să-ți asumi faptul că, în adolescență, poate ai fost îndrăgostit de vânzătoarea de la tutungerie, iar tu, acum, ai ajuns intelectual și asta nu cadrează cu noul tău statut. E ca și cum te jenezi cu faptul că părinții tăi sunt oameni modești, precari intelectual, iar asta e un lucru rușinos pentru tine acum, cel care a ajuns – ambițios fiind – în cine știe ce medii. Uitând că, fără ei, tu n-ai fi existat… Dezicerea de trăirile din istoria ființei tale mi se pare abjectă. Lepădarea de trecut, albirea care să te transforme într-o ființă conformă cu noile tale criterii de poziționare – de cele mai multe ori, socială – sunt atât de urâte, încât mie îmi ridică mari semne de întrebare asupra persoanei care face asta.

Eu știu că mereu mi-am asumat faptele și atitudinile mele. Dumnezeu știe cât de corecte  sau potrivite- în ochii celorlalți – or fi fost, dar sunt ale mele. Nu au fost întâmplătoare, ci au venit în urma unor trăiri, a unor lungi procese de judecată, a unor sentimente, a unor alegeri emoționale sau raționale. Nu mă dezic de ele, nu mă lepăd de ele, precum de Satana. Pentru că și atunci am fost tot eu, nu alta. Ele sunt trecerea mea prin timp. Frumoasă, urâtă, bună, rea… Dumnezeu știe. Căci asta sunt. Și nu mă dezic de viața mea.

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.