Am găsit-o într-o carte. A fost denumită așa după regina din Alice în Țara Minunilor. ”Regina de Inimă Roșie îi spune lui Alice să alerge mai repede, dar când Alice se plânge că nu se poate mișca de acolo de unde se află, Regina de Inimă Roșie  îi răspunde pur și simplu că în țara ei e nevoie de toată alergătura de care ești capabil pentru a rămâne pe loc. Este vorba despre conceptul conform căruia orice mișcare se face în scopul de a rămâne în același loc și care a dat numele teoriei asupra originii sexului în controlarea paraziților”.

O să vă-ntrebați ce are de-a face sexul cu paraziții. Ei, bine, se știe că organismele se reproduc divers: prin diviziune celulară, prin spori sau nașteri virgine (ca la insecte, șopârle etc). Doar oamenii și delfinii (parcă!) fac sex nu doar în scop de reproducere, ci și de plăcere. Despre funcția sexuală în scop de reproducere este vorba în Ipoteza Reginei de Inimă Roșie. De ce nu ne înmulțim noi, oamenii, prin spori sau prin diviziune/clonare? Pentru că – și aici se elaborează o întreagă teorie a paraziților, organisme minuscule care se dezvoltă pe/într-un organism gazdă. Îl atacă, îl invadează, îl secătuiesc, îl îmbolnăvesc. Durata unei generații de paraziți (viermi, bacterii, ciuperci etc) este mult mai scurtă decât cea a organismului-gazdă. Până ce gazda ajunge să reacționeze la agresivitatea paraziților și să-și formeze mecanismele de apărare, paraziții deja sunt la generația ”n”… Astfel, un organism gazdă care să supraviețuiască trebuie să fie extrem de dinamic și să-și dezvolte capacitatea de a răspunde, rămânând astfel în mediul său stabil – cel inițial. În același loc, cum spuneam mai devreme.

Un animal adaptat unui mediu trebuie să evolueze în mod constant pentru a ține pasul cu evoluția paraziților săi, iar acest lucru se face prin reproducere sexuală (acesta este cel mai potrivit mecanism!). Animalul se asigură astfel că are urmași care fac față presiunii parazitare atât de dinamice (că doar am spus că multe generații etc). Să tot alerge ca să rămână pe loc, în habitat.

*O altă explicație pentru sexualitate este că schimbările de mediu creează continuu evoluții/schimbări aleatorii de gene ale indivizilor (mutații), iar prin reproducere sexuală se produce amestecarea genelor celor doi parteneri, ceea ce frânează evoluția acestor mutații (genetice).

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.