În timp ce strategiile încercau eradicarea colectivismului din cultură, în interiorul închisorilor, tortura încerca eradicarea acestuia din minte și spirit. Așa se menționa într-un editorial din 1976, din presa juntei militare, ”mințile oamenilor trebuiau dezinfectate, pentru că acolo fusese creată eroarea”. Mulți torționari adoptaseră postura de doctor sau de chirurg. La fel ca economiștii de la Chicago, cu terapia lor de șoc necesară, chiar dacă dureroasă, acestor torționari le plăcea să își imagineze că electoșocurile și celelalte torturi aveau un rol terapeutic, că le administrau un medicament celor pe care îi numeau apestosos, adică murdari sau bolnavi. (Doctrina șocului – Naomi Klein)

Acum, că am văzut ce înseamnă apestosos, credeți-mă că exact așa mi se pare mie că suntem văzuți de actuala putere. Bolnavi sau murdari. Pentru că încearcă să ne vindece în felul său propriu. Eradicând din mințile și din spiritele noastre convingerile sau preferințele pe care le avem. Este, cumva, împotriva naturii controlul ăsta absolut. De la umplerea restaurantelor cu microfoane (oare Mc Donald\’s o fi scăpat?), până la negarea oricărei voci ce grăiește împotrivă și până la soluția semi-extremă, refuzul de participare în emisiunile anumitor posturi tv. Boicotul. Extrema este eradicarea posturilor. Ceea ce, probabil, ar duce la dispariția convingerilor unora. Având în spate atâția ani de comunism, probabil nu cenzura este scopul, ci instaurarea autocenzurii. Căci suntem antrenați. Cert este că, pe zi ce trece, tot mai mulți dintre noi ne întrebăm dacă nu cumva suntem în groapa timpului. Dacă nu cumva am rămas cramponați în anii ăia. Sau, poate, nu am fost lăsați să plecăm din anii ăia. Doar ne simțim mai îmbătrâniți cu mulți-mulți ani. Căutăm un colțișor în care să fim noi. Să fim lăsați în pace, să respirăm. ”Simt tot mai mult si tot mai des si tot mai acut ca tara asta imi face rau. Un rau (aproape) fizic” – spune Zuzu.  Pentru că ei ne văd doar simpli apestosos. Murdari sau bolnavi. Și vor să ne impună binele lor cu forța. În minte și-n spirit. Ca niște torționari de pe vremea juntelor militare, tratându-ne… Ei, doctorii în halate albe ce-și imaginează că măsurile lor au rol terapeutic pentru noi, ăștia, murdăriți sau îmbolnăviți…

[Update]: Că tot vorbeam despre autocenzură, iată ce spune un jurnalist şi blogger chinez, Michael Anti, la reuniunea bloggerilor de la Berlin: \”Ceea ce este mai important decât cenzura, este amploare pe care o ia autocenzura\”. Mai multe despre ce se discută în cadrul acestui eveniment, citiți aici.

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.