Nu spun eu, ci Noica…

[336] A nu fi altruist

Toți sunt altruiști, iată adevărul. Profesorul asimilează cunoștințe pentru a le transmite altora; politicianul face programe și reforme pentru alții; slujbașul însuși nu e nimic altceva decât cel care servește pe celălalt. Ai impresia că fac negoț toți. Căci negustorul e tipul altruistului: stă în slujba tuturor, străduindu-se să facă astfel încât să găsească marfa potrivită pentru omul potrivit.

Și apoi sunt și generoșii, mai ales cei cu idei generoase.

Toate acestea la ce duc? La jumătățile acestea de oameni care suntem cu toții. Fiecare amână ceva; amână o împlinire proprie pentru că i se pare de datoria lui să slujească pe altcineva. Și încă ”datorie” e în cazurile bune, de cele mai multe ori e linia celei mai mici rezistențe.

Dar interesanți, valabili, rodnici sunt tocmai oamenii care se slujesc pe ei. Nu egoiștii. Cine se poate gândi la ei? Dar cei care nu-și pierd timpul cu unul sau cu altul, ci cu ”sinele” acela care-i face pe oameni adevărați, tovarăși adevărați, luptători adevărați.

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.