Mădălina m-a pus un pic pe gânduri când m-a caracterizat așa: împărăteasa frumoasă și curioasă. Nu discut despre frumusețe, ci despre curiozitate. M-am întrebat dacă chiar sunt curioasă. În mare parte, da. Mă interesează ce e nou, îmi place să fiu informată, să știu ce se întâmplă în jurul meu și, mai ales, cu mine. (Nu sunt, însă, curioasă, în ceea ce privește lucrurile ascunse ale oamenilor. Secretele lor. Dacă mi se întâmplă, totuși, să le aflu involuntar, le păstrez cu strășnicie.) Și gândindu-mă la asta, mi-am dat seama că sunt mai mult intuitivă decât curioasă, dar asta nu prea se vede de către cei care nu mă cunosc personal.

Citeam aseară într-o carte (da, mi-am reluat lecturile dinaintea somnului, semn că șantierul din casă nu mai are chiar așa de mult!) că noi avem un singur creier, dar două minți: mintea conștientă și cea subconștientă (Precum și două voci: cea cunoscută, externă, și cea interioară, pe care o auzim numai noi – ”mintea mea în gândul ei”, cum spune Victor – și care sunt total diferite). În subconștient se acumulează o grămadă de informații, care mai de care, și se așează unele în sertărașe , altele în tipare. Atunci când conducem mașina, nu ne mai concentrăm la fiecare gest, ci îl facem pur și simplu. Semn că subconștientul nostru și-a activat un tipar precum un program de calculator. Cele două minți ale noastre lucrează împreună, își pasează una alteia, într-o cooperare demnă de invidiat, treaba.

Intr-adevar, s-a demonstrat ca, in creierul feminin, asa numitul \”corp calos\”, care transfera mesajele de la emisfera stinga – care este cea care comanda, la emisfera dreapta, fiind cea care \”executa\”, este mai dens decit cel al barbatilor, astfel ca cele doua emisfere comunica intre ele mult mai usor.

In emisfera stinga se desfasoara rationamentele secventiale si logice, tipic masculine (cel putin asa se vehiculeaza), in timp ce emisfera dreapta este zona unde au loc si rationamentele de tip paralel, adica pot fi efectuate mai multe operatii mentale in acelasi timp.

Comunicarea feminina, mai eficienta intre cele doua emisfere, permite ca rationamentele paralele sa ajunga mai repede in \”camera\” rationamentelor logice si ca deciziile luate sa nu fie bazate numai pe acestea din urma. Cu alte cuvinte, sa functioneze capacitatea femeii de a simti, a vedea si a judeca lucrurile cu mult mai in profunzime, intuind deseori esenta acolo unde ceilalti – a se citi \”barbati\” – se impiedica in aparente. (aici)

Dacă bărbații se împotmolesc în mocirla lipicioasă a aparențelor – cum scrie mai sus -, eu nu m-am împiedicat niciodată. Cum nu mă împiedic nici azi, nici mâine și nici nu cred c-o s-o fac vreodată. Întotdeauna am intuit corect, am făcut conexiuni (subconștientul meu este într-o continuă efervescență, motorașele minții mele sunt mereu pornite, cum spun adesea!) și rezultatele activității creierului meu s-au confirmat mai devreme sau mai târziu.

Iar de data asta nu am absolut niciun dubiu: chiar sunt femeie!

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.