Zilele trecute, printr-o întâmplare fericită, a ajuns la mine o carte poștală. Era într-o carte veche, pe post de semn de carte. Hârtia este ușor albastră, nu are patina vremii. Este trimisă de pe front. O carte poștală de-o seamă cu mami, observ. Mai are câteva zile și face 66 de ani! O carte poștală militară gratuită. ”Această carte poștală se poate utiliza numai de către militari” – scrie pe o laterală. Pe față, diverse ștampile: una pătrată, care încadrează textul ”Noi luptăm! Voi să subscrieți la Imprumutul reîntregirii – 194”, o alta rotundă, pe locul sigiliului cenzurii militare și cele de expediție, trei la număr. Ah, mai e cea dreptunghiulară, cu ”Poșta Militară Cenzurat”. Și mențiunea, scrisă de mână de expeditor, ”Depe front”.

\"fata\"

Un scris cursiv, mătăsos, curat.

10.XI.943

Scumpul meu Doruțu,

Am întâlnit pe aici un băețel care\’ți seamănă foarte mult. E frumos și deștept ca tine și de câte ori am timp, stau mult de vorbă cu el, cu gândul la tine. Henia (?!), așa îl cheamă, s\’a împrietenit acum cu mine și a început să te cunoască fără să te fi văzut vreodată. Desigur, ne înțelegem foarte greu din cauza graiului nostru deosebit, dar, până la urmă, tot parvenim noi să ne spunem ce vrem, ba cu semne, ba căutând cuvinte care să se apropie. Aud că mamițica ta a fost foarte bolnavă. Nu mă îndoesc că ești cuminte și te arăți la înălțimea situației, fiindcă nu poate fi mai mare mângâere pentru o mamă, decât adevărata dragoste a copilului ei. Știu că ești un elev admirabil, fii, deci, și un fiu tot atât de bun. Sărută-i pe mămica și tăticul tău cu toată dragostea din partea mea. Te îmbrățișează Eduard.

\"verso\"

ATENTIUNE: Nu se scrie nimic în legătură cu armata. Nu se pune localitatea – scrie pe o laterală a cărții poștale. Doar treburi personale, gândesc eu, trebuiau scrise pentru a trece de cenzura militară. Și asta mă face să gândesc mai departe că, după 66 de ani, în alte condiții decât cele de război, cel mai tare ne temem să vorbim despre chestiunile personale. Deși, teoretic, nu mai este/nu ne mai ferim de cenzură. Și, dacă mă gândesc bine, nici scrisori nu mai scriem. Le-am înlocuit cu e-mailurile, cu SMS-urile și convorbirile pe telefonul mobil. De ce-am mai scrie scrisori? În ce condiții am mai scrie? Nu știu… Poate, când ne-am simți ca pe front: îngrijorați, izolați. Și, mai ales, singuri…

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.