Terminasem facultatea, eram în a treia zi de muncă. Inginer la un institut de cercetări. Nu cunoșteam bine colegii, deși memoria vizuală mă ajută foarte mult. Habar n-aveam cum îi cheamă. Îi reținusem doar pe colegii de birou – doi băieți, absolvenți ca și mine: Marius și Cristi. Și ei erau tot în a treia zi de ”oameni ai muncii”. Mă grăbeam dimineața să ajung la 7 jumate, căci aveam condică. Stătea la noi în birou, dar toți colegii de departament veneau acolo să o semneze. Noi eram speranțele care aveau să ridice cercetarea românească pe marile culmi. Toți ceilalți erau mai în vârstă. Să tot fi fost vreo 30 de oameni. Mă trezeam la 5 dimineața să ajung cu metroul în celălalt capăt al orașului. Așa am făcut și în dimineața aia. Am ajuns pe la 7 jumate, ora de începere a programului, am urcat cu liftul ăla ca de marfă, în care încăpeau muuulți oameni, am intrat în birou. Lângă masa pe care trona condica de prezență – coadă. Oameni cu flori. Cum m-au văzut, colegii mei, inginerii, s-au repezit să îmi dea florile (tuberoze și încă unele, nu știu cum le zice) și să-mi spună La mulți ani! Eu – picată din lună. Habar n-aveam cum e cu sărbătorile religioase, cu sfinții și care cum sunt repartizați pe zile. Știam doar când e ziua mea de naștere – singura sărbătoare pe care o recunoșteam, de altfel. Am mulțumit frumos, deși habar n-aveam de ce oamenii ăia – toți odată – mi-au adus flori și-mi spuneau LMA. Cum nici colegii mei Marius și Cristi – cu care puteam discuta deschis – habar n-aveau, am aflat mai târziu, în cursul zilei, când, nelămuriți, Cristi și-a sunat soacra să o întrebe dacă nu cumva-i vreo sărbătoare bisericească.

Ei, bine, anii au trecut, între timp am aflat că Sfânta Maria se serbează azi, și nu pe 15 august, dar azi noapte iar am fost surprinsă. M-am luat cu treaba zilele astea și, sincer, nici nu mai știam în ce zi suntem. Când am primit florile/planta la miezul nopții, am făcut ochii maaaari-mari. De ce? Pentru ce La mulți ani?

(Acum mă lovesc de altă problemă. Continui să fac frumos pe SMS. Spun mulțumesc, dar multe dintre numere nu mai sunt în noua mea agendă din telefon. Habar n-am cum altfel să răspund… Cum să le spun că nu știu de la cine am primit mesajul?)

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.