Am o prietenă foarte deșteaptă. Din când în când, își pune niște probleme geniale prin simplitatea lor. Cum a fost și povestea pe care ne-a spus-o azi, când mâncam împreună, la un restaurant. Ca fetele, deh, după o tură de cumpărături pe Calea Victoriei!

Povestea ei e simplă. Odată, o cucoană cu pretenții, cam de aceeași vârstă cu prietena mea, s-a ofuscat îngrozitor când a fost apelată direct de cineva. Fără formula de politețe. Fără dumneavoastră, adică. Trecând peste codul manierelor, în multe medii se poartă adresarea directă. Chiar și eu o practic. Sunt corporatistă, așa am fost învățată de americani și de toți străinii cu care am lucrat. Nu mă formalizez. Chiar și aici, pe blog, vă spun pe nume. Probabil, dacă v-aș vedea în realitate pe unii dintre voi, m-aș intimida și aș fi tentată să vă zic doamnă sau domnule… Nu știu… Dar cu oamenii cu care stau de vorbă renunț repede la formula de politețe. Asta nu înseamnă că nu-i respect. Dimpotrivă! N-are a face…

Revenind la cucoana ofuscată, prietena mea i-a zis: Dar lui Dumnezeu cum i te adresezi când te rogi? Cum spui? Păi, ”Mă rog Ție, Doamne…” Ah, nu-i spui ”Mă rog Dumneavoastră, Doamne”? Nu, cum să spun așa? Dar la Iisus Cristos cum te rogi? Păi, ”Iisuse, ai grijă de mine…” Ah, nu ”Domnule Iisus, aveți grijă de mine”? Nu, cum așa?! Nu vezi cum sună? Atunci nu-nțeleg: dacă lui Dumnezeu sau cum s-o numi, care este supremul pentru toate religiile lumii, i te adresezi direct, fără formula de politețe, înseamnă că nu-l respecți? Nu, cum adică? Dumnezeu e Dumnezeu! Adresarea mea nu are nicio legătură cu respectul…

Și-atunci, de ce tu, muritor de rând, te superi când cineva ți se adresează direct, dacă Dumnezeu nu se supără?

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.