Am citit odată o carte (nu mai știu exact care) în care era un personaj din clasa de jos a societății. Nu avea bani, nu avea job și se hrănea din gunoaiele aruncate de alții. Colinda orașul în căutare de hrană. Și nu numai. Foarte rar, ajungea și prin cartierele bogate. Cel mai mult îî plăcea să umble prin cartierele de oameni medii. De-acolo se hrănea sigur. Mereu găsea câte o bucată de pâine, în tomberon, neatinsă de mizerie. În cartierele sărace întâlnea numai tomberoane urât mirositoare, pline de coji de cartofi și de alte legume, vărsate anapoda în recipienți. Bogătașii, în schimb, nu aruncau mare lucru. Sau aruncau, dar nu-i era lui folositor… Nu-l hrănea. Acolo găsea numai cutii, sticle de plastic și nu numai, ambalaje de parfumuri și creme. Rar era și ceva de mâncare. Își făcuse chiar o filozofie de viață legată de proveniența și distribuția gunoaielor.

Săracii – cei cu buget restrâns – cumpără legume, alimente ieftine și gătesc. Cu puțini bani fac o oală de ciorbă, o mâncare gătită. Pun gunoiul direct în găleată și-l varsă la ghenă. Oamenii medii folosesc pungile menajere pentru găleata de gunoi. La ei, găsești amestecate cojile de cartofi cu ambalajele de supermarket. La cei cu dare de mână, nu o să vezi vreodată coji de cartofi… Pentru că ei sau mănâncă în oraș, sau cumpără cartofii preprăjiți. O să găsești, în schimb, numai ambalaje. Legate frumos în punga de gunoi menajer, nemirositoare și nealterabile. Până la urmă, gunoiul scos la ghenă este cel mai important indicator al stării materiale a fiecăruia. (Și al mentalității, aș completa eu. Și al timpului petrecut acasă, deci al ocupării. Pe cale de consecință, al clasei sociale).

Mă gândeam că și în blogging e la fel. Nu toate textele fiecăruia sunt comestibile necondiționat. Unele ar putea merge direct la ghena virtuală a gunoiului blogosferic. În ce măsură gunoiul unora este compus din ambalaje și al altora din coji de cartofi, nu știu. Dar stratificarea ”socială” a blogosferei, după compoziția gunoiului produs, îi poziționează pe unii în cartierele de bogați, pe când pe alții îi trimite în cartierele mărginașe… Doar că aici bogăția nu se măsoară în bani…


Sarmalele Reci – Violeta
Asculta mai multe audio Muzica

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.