Mie-mi place teoria asta a lui Milgram. Că între doi oameni oarecare de pe planeta asta există, în medie, 6 pași pe care trebuie să-i facă pentru a ajunge unul la altul. Și când zic pași, nu la distanțe mă refer, ci la alți oameni. La legături. Conectori, cum sunt ei definiți în literatura de specialitate.

Ce-a făcut Milgram? La sfârșitul anilor 60, a desfășurat un experiment pentru a găsi răspunsul la problema microuniversurilor. Respectiv, ”cum se realizează conexiunile dintre oameni? Aparținem fiecare unor lumi separate, care operează simultan autonom, astfel încât legăturile dintre oricare doi oameni, din orice colț al lumii, sunt puține și dispersate? Sau suntem uniți cu toții printr-o rețea de fire întrețesute?” (The Tipping Point, Malcolm Gladwell).

Experimentul a constat în trimiterea unei scrisori care să circule în lanț și care să aibă un anume destinatar (un agent de bursă care lucra în Boston și locuia în Sharon, Massachusetts). Pentru asta, a ales 160 de persoane care locuiau în Omaha, Nebraska, și cărora le-a trimis un pachet care conținea numele și adresa destinatarului. Fiecare dintre cei 160 trebuia sa-și noteze propriul nume în interiorul pachetului și să-l trimită unei cunoștințe care ar fi putut face ca pachetul să ajungă cât mai aproape de  destinatar. Așa s-a constituit lanțul celor care facilitau trimiterea. Vă dați seama câți verișori, prieteni, colegi de liceu și parteneri de afaceri au fost angrenați în toată treaba asta?! Odată ajuns fiecare pachet acasă la agentul de bursă, s-a putut stabili traseul pe care l-a urmat, prin mâinile cui a trecut. Nu mică i-a fost mirarea lui Milgram să constate că majoritatea pachetelor au parcurs 5-6 pași. Și uite-așa s-a tras concluzia că există 6 grade ale separării, când vorbim despre conectivitate. Mă gândeam că, odată cu apariția rețelelor de socializare, cei 6 pași se reduc drastic. Dar citeam undeva că, pe Facebook, gradul de conectivitate este de 5,72. Deci tot pe-acolo. Deși sunt cazuri particulare în care ”scrisoarea” nu ajunge niciodată la destinatar sau ajunge în mai mulți sau mai puțini pași. Dar 6 este media legaturilor care te pun în contact cu oricine de pe planetă.

Numai la Dumnezeu nu poți ajunge prin intermediul celor 6 pași… Acolo ajungi direct. Fără intermediari. Sau deloc…

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.