În ziua de 12 aprilie 1998, a fost prezentat publiculul memorialul pe care Mohammed al-Fayed l-a dedicat Dianei și lui Dodi al-Fayed, dispăruți în accidentul de mașină din 31 august 1997. Este amplasat în zona egipteană a magazinului, oarecum retras. Două fotografii – a Dianei și a lui Dodi, o fântână cu apă curgătoare, în care se aruncă bani, o piramidă transparentă din sticlă în care se poate vedea paharul de șampanie (cu tot cu amprente și urme de ruj) din care a băut ultima dată Diana și, un pic mai jos, sub pahar, spre baza piramidei, inelul de logodnă pe care se spune că i l-ar fi cumpărat Dodi cu câteva zile înainte de accident.

Marmură, două coronițe din flori proaspete, stânga-dreapta, așezate pe placa orizontală și două lumânări. În lateral, o tăbliță a Fundației al-Fayed. Liniște și doar susurul apei, căci nu e în drumul shopperilor și ajungi aici numai după ce primești informații exacte de la vânzătorii din magazinele din Harrods, nefiind chiar ușor de găsit.

Știam că există și un al doilea memorial în Harrods. Cel intitulat ”Victime inocente” (al sculptorului Bill Mitchell). Un grup statuar din bronz (amplasat în 2005) care-i înfățișa pe cei doi dansând, vegheați de un albatros. Eu nu l-am găsit, iar vânzătorii mi-au spus că a fost scos după ce Mohammed al-Fayed a vândut magazinul și s-a făcut transferul de proprietate către familia regală din Qatar. Și mai știam că, atunci când a vândut, Mohammed al-Fayed ar fi pus două condiții: să se păstreze în interiorul magazinului cele două memoriale și el să rămână președinte onorific.

Cum casa regală din Qatar probabil are altfel de interese de relaționare cu monarhia britanică, se pare că al doilea memorial a fost mutat de acolo. Sau, poate, nu… Și nu l-am găsit eu…

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.