Citeam în Buyology (Martin Lindsrtrom) că, în 2007, BBDO Worldwide a realizat un studiu care a demonstrat că, în 26 de țări din lume, cei mai mulți oameni fac aceleași lucruri comune și predictibile din momentul trezirii de dimineață și până la culcare, seara. Este vorba despre ritualurile personale, căci oamenii funcționează după tipare pe care nu prea și le ajustează de-a lungul vieții. Rămân în zona lor de confort.

Astfel, ritualul de dimineață, de la trezire, este numit pregătirea pentru luptă. Include dusul în baie, făcutul și băutul cafelei, citirea e-mailurilor și atârnatul pe rețelele de socializare sau pe site-urile de știri, în timp ce se savurează cafeaua. Toate astea, se spune, sunt acțiuni care ne fac să dobândim senzația de control asupra zilei care urmează, asupra a ceea ce ne așteaptă în orele următoare.

Un alt ritual este denumit ospățul. Cu cine iei masa? Care sunt persoanele din tribul tău cu care mergi la restaurant, la cantină sau te așezi, românește, la masa din bucătărie? ”Indiferent de ritual în sine, actul social al servirii mesei împreună cu ceilalți este important: ne reunește cu tribul din care facem parte, transformându-ne din ființe solitare în membrii unui grup”. Evaluați, deci, din ce trib (haită?) faceți parte. Cu cine socializați la masă. De voie?! De nevoie?! Ei, bine, asta vă dă o idee asupra poziționării voastre. Pe-acolo sunteți, pe-acolo vă-nvârtiți… Ăsta este tribul pe care l-ați ales sau care vă acceptă.

Ritualul numărul 3 este dichisirea. Începând cu statul în fața oglinzii, cu alegerea hainelor pentru a arăta cine știe cum, cu baia de seară sau cu confirmările și validările din partea celorlalți: îți stă bine, arăți foarte fresh, ai cearcănele până la genunchi etc.

Protejarea propriei persoane în fața viitorului este ultimul ritual al zilei. Închidem calculatorul, stingem lumina, pupăm copilul care deja doarme, verificăm robineții sau gazul, închidem sau deschidem fereastra, ne cuibărim în brațele partenerului sau ne învelim, egoist, ca o clătită, în pătură. Un ritual de control și acesta, ca toate cele anterioare, care ne pregătește pentru ziua ce va urma. Cât deținem controlul asupra a ceea ce ni se întâmplă sau cât ne place nouă să credem că-l deținem? Asta e o discuție lungă…

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.