Dacă se tot vorbește despre trecerea la o Nouă Ordine Mondială, m-am gândit că, înainte de macro, ar trebui să lucrăm micro. Așa că mi-am definit un set de reguli&principii care m-ar ajuta să (re)instaurez ceea ce eu am denumit Noua Ordine Personală:

1. Dacă voi nu mă vreți, nici eu nu vă vreau. Contrar lui Lăpușneanu. Nu cerșesc prietenii.

2. Nu mă schimb de dragul schimbării. Și nici ca să menajez orgolii.

3. Dacă cineva este nemulțumit de interacțiunea cu mine, e liber să plece. Mai am prea puțin timp din viața asta ca să mi-l pierd cu oamenii care-mi fac rău.

4. În general, opiniile pe care mi le exprim nu sunt sub impulsul momentului. Sunt spuse după îndelungi analize, după documentare (dacă e cazul). Și în niciun caz nu sunt atacuri la pesoană. Cei care au impresia că scriu pentru a mă răzbuna pe ei sau a-i înțepa se supraestimează. Nu fac parte dintre preocupările mele cotidiene, sunt periferici. (Deci nu am pentru ce să mă cenzurez ca să menajez orgolii și complexe.)

5. Nu voi da curs provocărilor de niciun fel. Asta nu înseamnă că nu le văd.

6. Reiterez: sunt unică și irepetabilă. Știu foarte bine cine sunt, ce vreau, ce pot. Știu foarte bine care-mi e locul și unde mi-e locul. Nu mă cobor la nivelul proștilor. Dacă ei nu pot să se ridice, le urez bălăceală plăcută în mocirlă.

7. Nu sunt Maica Tereza. Atunci când ajut pe cineva, o fac pentru că vreau și pot. Dacă nu ajut, înseamnă sau că nu pot, sau că nu vreau – din motive știute numai de mine, dar extrem de bine întemeiate.

8. Mă înconjur de oameni care consider că nu-mi fac rău/netoxici. Când cineva constată că a fost eliminat, ar trebui să concluzioneze singur că e nociv pentru mine.

9. Nu dau socoteală nimănui. În afară de familia mea, nimeni nu are dreptul să emită pretenții.

10. Cu judecata și pedeapsa pentru faptele și spusele din timpul vieților noastre se ocupă altcineva, mai sus. Eu nu pot decât să-mi asigur un spațiu de igienă relațională în proximitate, în care să mă simt confortabil.

11. Deși e în puterea mea să fac rău, uneori mult rău, aleg să nu-l fac. Rămân consecventă principiului personal: dacă nu pot să fac bine, măcar să nu fac rău.

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.