ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) este un tratat COMERCIAL plurilateral care nu se traduce prin ”Acord pentru Combaterea Pirateriei pe Internet”, ci prin Acord Comercial Împotriva Contrafacerilor. Chiar dacă o mulțime de oameni au ieșit și au protestat în stradă (vezi Polonia) că le sunt încălcate/restrânse libertățile, nici măcar unul singur nu a zis că nu este OK să downloadezi filme sau muzică piratate, pentru că acea muzică are un autor care ar trebui să încaseze niște bani din proprietatea intelectuală asupra creației sale. Bani care să-i recompenseze munca, inspirația și creierul, nu? Ne place să protestăm și să facem caz, dar nedreptatea asupra autorului nu o vedem… Ca de obicei, ne menajăm imaginea de sine… Nu am recunoaște vreodată că downloadul pirat e, de fapt, furt. Sau libertatea de a fura este una dintre valorile esențiale?

Cum spuneam, ACTA are un spectru mult mai mare și vizează absolut toate fake-urile: tipare ale caselor celebre/mari care sunt copiate de atelierul din colț (țineți minte cum, după nuntă, s-a multiplicat rochia de mireasă a prințesei Kate, de s-a umplut lumea de prințese!), poșetele Vuitton pe care le poartă toate femeile cu salariu de 200 de euro pe lună (astă vară, citeam într-un ziar grecesc cum s-au confiscat containere întregi de pe două vapoare din portul Pireu, care conțineau zeci de mii de vuittoane populare, produse în China), antivirusul și windowsul fără licență, cărțile trase la xerox, abibașii și adibașii, parfumurile și cosmeticele, cele din domeniul industrial etc. Mașini și avioane încă nu s-au copiat la infinit…

Deocamdată, nu e cazul să manipulăm și să înspăimântăm o lume întreagă, cum că e legea care cenzurează Internetul sau că ne arestează cineva pentru că deținem copii piratate în propriul calculator. De altfel, mai e mult până când Parlamentul European va ajunge să voteze sau nu. O întreagă prezentare din punct de vedere oficial și cu timingul pașilor următori găsiți aici. În altă ordine de idei, chiar și povestea cu închisul conexiunii are revers: alt terminal, altă conexiune etc. Nu te poate bana (a bana – jargon informatic, dragilor!) după iris, ADN, amprentă vocală sau digitală… Ce naiba?!

Mă întreb dacă în perioada următoare, cea în care vor avea loc dezbateri, inclusiv în cadrul dragei societăți civile, se va discuta și despre nedreptatea care li se face AUTORILOR prin multiplicarea la nesfârșit a OPEREI lor. Căci, pentru cine a citit vreodată-n viață Legea dreptului de autor, termenii AUTOR, OPERĂ, CREAȚIE sunt familiari. Iar astea pot să facă diferența între oameni chiar și în plan material. Căci altfel deja o fac…

P.S. – Nu sunt nici pro, nici contra tratatului. Căci nu l-am citit în formă finală, ca să îmi dau seama de toate implicațiile. Deocamdată, doar încerc să înțeleg despre ce-i vorba.

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.