În toată nebunia asta otevistă cu accidentul din weekend, se dezbat tot felul de posibile motive ale întâmplării, mai puțin unul: în ce măsură s-a recuperat autorul după anteriorul accident? O simplă discuție cu un neurolog poate ar fi mult mai lămuritoare decât cele cu psihologi, psihiatri, astrologi etc. Exact o posibilă cauză este omisă și nu înțeleg de ce. Medicii știu că o comă are efecte perverse pe termen lung, fie că e indusă sau nu. Coma nu e anestezie totală, să fim bine înțeleși. Dar nu despre cazul la zi vreau să vorbesc. Despre asta a scris, într-un mod realist, Liviu. Ci despre cu totul altceva. Când un apropiat are probleme – precum cele semnalate în articolul lui Liviu – sau când o ia razna, când ia cu consecvență decizii (greșite) care e clar că-i vor afecta viața într-un mod negativ, iar acest lucru este vizibil pentru cei apropiați, ce trebuie să facă aceștia? Și mă refer aici la familie și prieteni. Căci cine e mai aproape decât ei? Cine îl cunoaște mai bine pe cel în cauză?

Mă tot gândesc la lucrul ăsta. Toți oamenii au nevoie ca stima de sine, încrederea în sine și imaginea de sine să fie cât mai bune. Pentru asta își forțează, uneori, limitele. Pentru asta forțează, uneori, conjuncturi. Doar pentru a avea sentimentul că sunt în stare. Dacă ar trăi izolați într-un turn de fildeș, nimeni și nimic nu le-ar putea știrbi sentimentul ăsta. Dar prin interacțiunea cu ceilalți, sentimentul se ajustează. Iar ceilalți sunt exact familia și prietenii. Cum nu pot crede că familia și prietenii adevărați îți vor răul, căci e o contradicție cu misiunea lor fundamentală (dacă îți voiau răul, erau dușmani, nu prieteni), consider că toți avem nevoie să ni se ajusteze la un nivel aproape de adevăr sentimentul că suntem în stare. În ce măsură acceptăm sau nu? Știm bine că atunci când suntem trași de mânecă, nu ne place și reacționăm prin respingere. Tendința naturală este să ne protejăm. Deși ar trebui să deschidem ochii și să luăm aminte. Și să ținem cont de faptul că nu din răutate ni se spune (că nimeni nu stă cu forța sau sub contract lângă noi), că din exterior acțiunile noastre se văd altfel, mai aproape de adevăr. Neacceptarea duce la efecte negative imediate sau pe termen lung. Mai devreme sau mai târziu, odată cu lovirea capului de pragul de sus, vor fi afectate tocmai stima de sine, încrederea în sine și, implicit, imaginea de sine. Prea târziu pentru a mai fi trași de mânecă. Poate, doar pentru a ni se aminti de avertizările anterioare ale unor oameni responsabili.

 

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.