Reputaţia este caracterul minus ceea ce ai fost prins făcând” – spunea Michael Iapoce în ”Ceva nostim s-a întâmplat pe drumul către sala de şedinţe”.

Cristi amintea, în articolul său despre universitățile lumii, despre reputația acestora. Băncile, la rândul lor, au chiar și o clauză prin care se pun la adăpost în cazul în care un client care ia credit afectează reputația băncii. Când vorbim despre reputație, implicit vorbim despre încredere. Ca și în cazul organizațiilor (companii, bănci, universități sau ce-or fi ele), și în cazul oamenilor reputația decurge din încrederea pe care ceilalți o au într-o persoană. Riscul reputațional se gestionează similar, prin asigurarea în permanență a unei imagini pozitive, conforme cu realitatea. Dar, de multe ori, realitatea nu este deloc pozitivă. Și revenim la citatul din introducere: minus ceea ce ai fost prins făcând.

Prin toate acțiunile lui, orice om comunică. Fie că face ceva, fie că spune ceva. Orice are o însemnătate, absolut orice pune o cărămidă la modul în care este perceput de către ceilalți. Construiește o imagine. Care poate fi pozitivă sau negativă. Evident că fiecare persoană își dorește o imagine pozitivă. Asta ar duce, implicit, la încredere din partea celorlalți. Dar nu de fiecare dată orice om reușește să facă asta. Și reputația lui se configurează negativ. Oamenii vorbesc (deh, așa-numita bârfă!), imaginea negativă se rostogolește… Din încrederea tuturor se scade ceea ce ai fost prins făcând.

Construirea unei bune reputații se face îndelung, în timp, nu pompieristic. Și, pe cale de consecință, are efecte pe termen lung. Pe când reputația proastă are efecte imediate în plan personal: refuzuri din partea celor cărora le ceri ceva, bazate pe lipsa de încredere.  Ca și companiile, oamenii ar trebui să identifice care sunt factorii de risc care le pot afecta negativ imaginea personală. Și să aibă grijă… Să-i gestioneze… Altfel, nimeni și nimic nu-i poate ajuta când se vor mira că lumea se ferește de ei. Pentru că lumea are memorie și mereu va face în minte o operație aritmetică simplă: minus ceea ce ai fost prins făcând.

P.S. – Și reputația nici nu se cumpără…

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.