Dacă tot se termină concediile, vedem cine, pe unde și cu cine a fost din noile poze de profil :)) Să observăm, dară…

Când citeam mai demult că există parteneri bănuitori care și-au făcut conturi false și s-au împrietenit cu partenerii lor reali, mi s-a părut o poveste. Încurcate sunt căile online-ului, mi-am zis. Mai ales când știrile se terminau cu divorțuri. Ei, bine, cu certitudine nu sunt povești. Facebook e indiscret. De fapt, el e doar fidel: indiscreția aparține celor care nu au discernământ. Multe dovezi se livrează tuturor, fără urmă de rațiune… Sau, poate, intenționat. Cum spuneam aseară, noile poze de profil împrospătate acum, după concedii, vorbesc al naibii de mult. Cine pe unde a mai fost, cu cine, ce-a făcut acolo. Și m-am referit numai la pozele de profil alese cu grijă, nu la tot ce se postează, la albume. Informație de-a valma. Care e suficient să fie pusă în circulație și salvată o singură dată de cine trebuie și folosită când trebuie.  Dovezile cu care lumea e mândră și pe care le strigă-n gura mare.  Dovedind ce? Probând ce? Că ai fost acolo? Că te-a pozat cineva? (Că doar n-o să-ți faci singur poza!). Că zâmbetul larg și fericit poate ascunde compromisuri și sacrificii sau chiar mocirlă și lipsă de demnitate? Suntem informatorii care lucrează cu cel mai mare sârg pentru scrierea rapoartelor detaliate despre propria persoană și despre cei pe care spunem că-i iubim.

Indecența pozelor e probă: pentru traiul modest de peste an, dovedind ”prietenilor” că tu ți-ai permis un concediu nu știu cum, pentru mămici – că au copii frumoși pe care-i iubesc  și familii aparent fericite -, pentru amantele de meserie – că au fost în concediu cu iubiții/sponsorii lor, bărbați căsătoriți și cu copii acasă (aflați, evident, în delegație. O delegație care ține fix cât un sejur luat prin agenția de turism…). Jumătăți de poze care se completează cu ale jumătăților de ”cuplu”, fie el legal sau imoral. Același peisaj văzut din două unghiuri. Expus fără pic de discreție. Și – în unele cazuri – fără discernământul lui ce urmează după ce pun poza asta? Sau, poate, expus intenționat, forțând. Da, Facebook face și desface…

Zâmbiți, vă rog! Cheers! Brânză! Pupați aparatul foto!

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.