Prima capitală a Greciei moderne, între anii 1829-1834, un orășel plin de farmec și istorie. Legenda spune că a fost fondat de fiul lui Poseidon și al danaidei Amymone, Nauplios. Dar actualele construcții sunt de pe vremea venețienilor, care l-au cucerit în anul 1387 și l-au transformat în cea mai puternică fortăreață a acelor timpuri. De aceea, când intri în oraș, ai sentimentul că ești în Italia. După lupte și asedii, orașul a ajuns să fie cedat turcilor, venețienii și turcii alternând la conducere, dar toți continuând să fortifice orașul. Grecii au cucerit Napflio abia în 1822.
Cum intri, pe dreapta, este o parcare imensă, în dreptul portului. Drept în față se deschide esplanada tipic mediteraneană. Așa cum la Cannes sau în Mallorca ai promenada, tot așa și aici. Terase lângă terase, chiar pe malul mării, palmieri de când lumea și pământul, oameni care trăiesc din servicii și turism. Case venețiene colorate, cu balcoane și multe flori. Un oraș mult mai cochet și mult mai romantic decât am văzut eu prin preumblările de până acum. Cu atât mai mult cu cât deasupra orașului, pe… n-aș spune munți, că nu-s, ci coline, sunt două cetăți. Una mare și celebră, Palamidi, la care ajungi urcând cele 999 de trepte – se spune. Și se mai spune că-ți trebuie o condiție fizică excelentă pentru asta. În mare, la câteva sute de metri, pe o insuliță, ridicându-se din apă, e un fort de apărare construit tot de venețieni, pentru a apăra portul. Castelul Bourtzi. Am ajuns la el cu un vaporaș, după ce-a stat ploaia torențială care ne-a prins în timpul mesei, deși n-am fi crezut că va ploua când am venit. De la castel, panorama orașului este superbă. Cum este superbă și imaginea castelului din apă, când privești de pe uscat.
Ce-ar mai fi de spus despre Napflio? Că aici se mănâncă o înghețată excelentă, aproape de port, la Antica Gelateria di Roma, că plecând de-acolo pe străduțe, spre piața centrală – tot Syntagma se numește – ajungi la Vouleftikon, primul parlament grec și la Muzeul de Arheologie. După care îți continui drumul pe alte străduțe, pline de magazine cu produse tradiționale și hand made, pline cu flori, turiști și case colorate în culori pastelate.

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.