Aștept cu mare interes publicarea raportului IARC (International Agency for Research on Cancer) și a concluziilor, pe 1 iulie. Deocamdată am văzut doar un comunicat care a lansat o știre cu priză la public: pentru prima dată în istorie, OMS admite că telefoanele mobile pot produce o formă de cancer (gliom), deși știrea adevărată era includerea radiațiilor provenite de la telefoanele mobile în clasa de risc 2B (Group 2B Possibly carcinogenic to humans), alături de alți 266 agenți. Eu sunt un pic sceptică în privința studiilor științifice invocate de grupul de lucru, pentru că în domeniul ăsta ai nevoie de foaaaarte mult timp pentru a măsura efectele. Iar tehnologia nu stă pe loc, oamenii au trecut cu ușurință, într-un interval scurt de timp (și insuficient pentru cercetare) de la 2G la 3G și de la telefonul cât cărămida la smartphone. Iar cercetările științifice se fac cam în condiții de laborator. Și viața chiar nu e un laborator aseptic… Pentru necunoscătorii care se îngrijorează repede, e bine de reținut că producătorii de telefoane au investit masiv în ultimii ani în limitarea/scăderea indicatorului SAR (specific absorption rate/rata specifică de absorbție). Ăsta este și motivul pentru care n-am mai văzut de ani de zile telefoane mobile cu antenă (neîncorporată)!!! E drept, în 1999 aveam și eu un telefon clamshell și cu antenă. De câte ori suna, întâi scoteam antena, apoi răspundeam. Acum, antenele sunt încorporate și valoarea SAR mediat la nivelul capului și trunchiului acceptată este de 1,6 W/kg (în US) și 2.0 W/kg în EU. Absolut toate telefoanele care se comercializează acum au și acest certificat. Pentru oamenii de rând, în general ignoranți, un pic de educație nu strică, ba chiar e necesară: reducerea expunerii la radiații, în cazul telefoanelor mobile, presupune convorbiri scurte, SMS-uri, utilizarea dispozitivului hands free și alegerea unui telefon cu o valoare cât mai mică a SAR. Căci, altfel, ne trezim mâine-poimâine cu ignoranții ăia cu spirit civic care se bagă-n seamă că vor cere obligativitatea stickerelor cu ”Telefonul mobil dăunează grav sănătății”…

[Later edit] – În aceeași clasă de risc 2B se mai găsesc următoarele: Talc-based body powder (perineal use of), Progestogen-only contraceptives, Metronidazole, Human papillomavirus types 26, 53, 66, 67, 70, 73, 82, Human papillomavirus types 30, 34, 69, 85, 97, Human papillomavirus types 5 and 8 (in patients with epidermodysplasia verruciformis) etc.

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.