Citeam undeva că, pentru a atinge excelența într-un domeniu, e nevoie de zece mii de ore de practică. Sau studiu, dacă vorbim despre instrumentiști, chiar și sportivi, cântăreți etc. În urma studiilor făcute, se pare că nu este suficientă moștenirea genetică. Suntem ca un burete care se umple, mai mult sau mai puțin, cu ceva. O influență foarte mare o are mediul în care ne dezvoltăm. O influență covârșitoare o au oamenii care ne înconjoară. Și o influență determinantă o are exercițiul. Ca să atingi cele zece mii de ore de ceva ai nevoie de timp. Unora le trebuie o viață și tot nu ajung să împlinească orele alea. Căci trag chiulul, fac multe alte lucruri, se prefac că fac. Altora, mai ambițioși, le ajung câțiva ani. Nimeni nu spune că ești perfect la final, dar, cu certitudine, ești mult peste cei care au început odată cu tine și au adoptat un alt ritm.
Fiecare dintre noi profesează ceva. N-aș contabiliza aici cele 8 ore legale de muncă. Iar partea de școlarizare nici nu intră în calcul. Știm bine că nimeni nu muncește efectiv 8 ore, ci mult mai puțin. Dar, pentru a deveni foarte bun în ceea ce faci, trebuie să atingi cele zece mii de ore de practică. Eu mi-am făcut calculul. Am depășit demult, în ceea ce fac, 10 mii de ore. Voi cum stați?

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.