Azi se împlinesc 135 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși. Google îl omagiază, un cerc de oameni va înconjura Ateneul, la tv or să curgă azi știrile despre viața și opera lui, probabil că o să vedem și reportaje de la Hobița, locul nașterii sale (Hehe! Am fost acolo, în Gorj, de vreo două-trei ori. Vă sfătuiesc să vă duceți. E important să-ți cunoști țara!).
Dar ce nu știu oamenii (și pariez că habar n-aveați!) este că una dintre fotografiile celebre ale lui Bâncuși a fost făcută de fotograful Edward Steichen. Și că, în lumea lui, a artiștilor fotografi, este extrem de celebru. Ăăăă… îngrozitor de mare! Și că, în Luxemburg, locul nașterii sale, în Castelul Clervaux, este găzduită permanent expoziția The Family of Man. De fapt, aici voiam să vă aduc. Mie mi-a povestit despre ea o vecină care se întorsese de acolo și o vizitase. Bucuroasă că apucase să facă asta înainte de a intra castelul în renovare și restaurare, ceea ce însemna închiderea accesului pentru vizitatori pentru o perioadă de… Așa am aflat. Acum juma’ de an. De atunci, am tot citit, am tot scotocit pe net și am adunat informații.

La un moment al vieții sale, Edward Steichen a decis să facă o expoziție cu portrete, dorind să arate universalitatea experiențelor umane și rolul documentar pe care îl are fotografia. Și așa a ajuns, în 1955,  să selecteze 503 fotografii, realizate de 273 fotografi profesioniști și amatori din 68 țări, pe care le-a expus la MoMA (Muzeul de Artă Modernă din New York). Apoi, expoziția a circulat prin multe țări (38), înregistrând un succes mondial (și devenind cea mai renumită expoziție de fotografie din lume). După care a fost donată Marelui Ducat de Luxemburg. Până acum, peste 9 milioane de oameni au vizitat-o. Iar albumul în care a fost transpusă s-a vândut tot în milioane de exemplare. Evident, The Family of Man face parte din patrimoniul UNESCO. Pentru că merită.

Cum expoziția este închisă până în 27 septembrie 2012, nu vă grăbiți să planificați concedii și să luați bilete de avion! Până la vacanța aia, vizitați-o virtual, cum am făcut și eu. O să vedeți omul în 37 de ipostaze, variind de la dragoste, război și pace, familie și copii, credință și naștere, educație etc. Indiferent de țară sau de condiție socială, oamenii au aceleași trăiri. Prinse într-o frântură de imagine. Vă veți convinge că o fotografie face cât 1000 de cuvinte…

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.