Mă tot gândesc dacă e bine sau e rău să fii empatic. Și nu știu dacă asta se poate educa. De-a lungul vieții, am interacționat cu oameni care au empatizat cu mine. S-au pus în pielea mea și au înțeles ce e dincolo de zâmbetul pe care îl afișam sau de veselia nefirească. La rândul meu, am empatizat cu multe persoane. Dar vorbesc despre empatie și, poate, unii dintre voi nici nu știți bine ce-nseamnă. Sau faceți confuzii, așa cum am văzut pe undeva  o persoană plină de ifose și  pretenții, care spunea cum empatizează ea cu o teorie sau un curent filozofico- politic! Nu poți empatiza decât cu oamenii. Nu te poți pune în pielea unei teorii, ci doar a unui om. Omul are sentimente, trăiri și emoții, teoriile, construcțiile de orice fel și obiectele n-au. Dar cel mai bine explică Andrei Roșca aici ce înseamnă empatie.

Empatia e parte importantă a comunicării dintre oameni. Trebuie să ai interes pentru celălalt, răbdare să-l asculți pentru a-l putea înțelege. Dacă nu-l cunoști, nu știi cum gândește, ce sistem de valori are, nu poți intui ce simte el. Și nici nu poți simți ca el. Nu te poți pune în papucii lui. Sunt altă măsură decât ai tăi. Spuneam, mai devreme, că nu știu dacă se poate învâța cum să fii empatic, deși, în teorie, există sfaturi: cum să îl asculți pe celălalt, cum să ai răbdare, cum să fii tolerant, cum să… cum să… Dar, ca de obicei, practica ne omoară. Avem disponibilitatea de a învăța numai dacă vrem/suntem interesați să facem asta. Dacă persoana pe care vrem să o înțelegem reprezintă ceva pentru noi. Dacă vrem să ajungem la om și nu ne oprim la mască. Altfel, ne învârtim printre costume de carnaval. Uneori, poate, goi precum împăratul din poveste, în timp ce toți ceilalți sunt deghizați. Doar că, de data asta, nu se va ridica niciun glas de copil care să-i spună împăratului că e gol.

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.