BURGENLAND – Lux și relaxare la porțile Vienei // 13 December 2010
Începe să ningă, începe exodul spre Austria. Toată lumea pleacă la ski. Evident, cel mai greu e pe șoselele din România. Odată ce-ai scăpat, te așteaptă altceva. O altă lume. Pe care, pe zi ce trece, tot mai mulți români o cunosc. Mai ales iarna. Căci – spuneam – românul și-a făcut un obicei din a-și face vara pe malul Mediteranei și iarna la ski, în Austria. Bine, bine, iarna… Dar vara cum o fi prin Austria? Călătoriile mele în străinătate sunt numai cu avionul. Nu-mi place să stau zile întregi pe drum, conducând. Dar, citind cartea lui Răzvan, mai că-mi vine să le propun băieților mei un concediu pe timp frumos, așa, haihui, cu mașina. E drept că numai eu conduc și asta nu-i vreo fericire… Dar, dacă am alege varianta asta, cu certitudine aș lua cartea lui Răzvan cu mine. Sau aș studia-o bine înainte… Căci în el am cea mai mare încredere în materie de călătorii. Hehe, ce minunății de recomandări mi-a făcut de-a lungul vremii! Și ce minununății de recomandări ne face el tuturor, în emisiunea Bazar, pe TVR2!
Așa că îi dau cuvântul lui Răzvan. Dacă aveți de comentat, comentați. Dacă aveți de întrebat, întrebați-l. Căci vă va răspunde aici. Garantez!
Burgenland inseamna taramul cetatilor. Al campiilor intinse, al dealurilor cu vita de vie si al celui mai mare lac de stepa din Europa centrala. Dincolo de descrierile frumoase e si cea mai noua provincie a Austriei, “unindu-se cu tara” de abia dupa Primul Razboi Mondial.
Un loc mai degraba necunoscut de catre marea masa a turistilor, Burgenlandul iese la inaintare cu muzica, vin, cultura, bucatarie traditionala, spa si cumparaturi fabuloase pentru doamne, golf si sporturi nautice pentru domni si in general cu o tihna si o bunastare atat de evidente incat parca nu ai mai vrea sa pleci de aici.
O calatorie in Burgenland poate incepe din capitala provinciei, Eisenstadt, mergand pe urmele lui Haydn si a familiei Esterhazy, poate continua cu plaja si sporturi pe apa la Neusiedler See, cu shopping in Parndorf si relaxare la SPA in Thermenwelt, de exemplu. Vinuri celebre in toata lumea si bucataria specifica Europei Centrale cu gulasuri grele si supe limpezi de gaina se gasesc in meniurile restaurantelor din zona. Majoritatea hotelurilor din Burgenland au facilitati de relaxare, infrumusetare, chiar si tratament astfel incat cazarea nu inseamna doar un somn bun si un loc de unde sa pleci a doua zi. Adica pleci, dar depinde si cum o faci. Un parc natural intregeste atractiile Burgenlandului si se spune ca este paradisul iubitorilor de pasari dar si a celor care vor sa se mentina in forma, nu de alta dar parcul e strabatut, pe tot teritoriul lui, de piste pentru biciclete. Cu ce as mai putea sa va conving? O ciocolata? Se face.
Neusiedler See, cel mai mare lac de stepa din Europa Centrala, e pe cale de disparitie. Specialistii spun ca se va evapora complet in urmatorii 50 de ani. Mai e timp?
Cum ajungeti
Burgenland e situat la sud-est de Viena asa ca daca ajungeti pe aeroportul capitalei, sansele sunt sa-i survolati teritoriul dar sa nu va uitati pe geam, preocupati fiind de aterizarea uneori nu foarte lina.
Daca veniti cu masina, sansele de ignorare sunt si mai mari deoarce cand o sa ajungeti in Burgenland nu o sa va ganditi la altceva decat la faptul ca mai aveti doar cativa zeci de kilometri pana la Viena.
Aflati insa ca marele outlet centre de la Parndorf, oprire obligatorie pentru toti cei in pas cu moda, se afla pe teritoriul Burgenlandului asa ca nu incepem povestea despre aceste locuri chiar de la zero.
Din Romania, Burgenland este prima provincie de dupa granita cu Ungaria. Semnele de pe autostrada va vor ghida inspre Eisenstadt sau, dupa preferinte, inspre Parndorf. Ca peste tot in Austria reteaua de autostrazi, sosele si drumuri nationale este in stare perfecta astfel incat va ajunge si acesta sa fie un motiv pentru care va place Austria.
De la Viena exista autobuze, aproape din ora in ora, in fiecare zi inspre Eisenstadt. Pleaca de la autogara Sudtiroler Platz, drumul dureaza aproximativ o ora si douazeci de minute iar biletul costa 6 euro. Exista si varianta trenului insa va trebui sa schimbati la Neusiedler am See; poate fi mai rapid insa costa mai mult. Intre localitatile din Burgenland cea mai buna solutie e autobuzul iar pe timpul verii exista ferryboat-uri ce fac legatura intre satele asezate pe malul lacului Neusiedler. Recomandarea mea: inchiriati o masina. Sau daca nu aveti carnet, oriunde va veti afla in Burgenland, un centru de inchiriere de biciclete e la urmatorul colt de strada.
Atractii – lucruri si locuri de facut si de vazut
Cel mai tare si mai tare cei de la biroul de promovare al turismului in Burgenland se mandresc cu facilitatile extraordinare de SPA si tratamente balneo. Si au dreptate. In ultimii anii, cu ajutorul fondurilor de la Uniunea Europeana s-au construit, reconstruit si pus la punct centre de tratament si hoteluri unde te simti pe rand ca in Tailanda, Indonezia si la Baile Herculane cand acestea erau in culmea gloriei.
Principala mandrie a locului sunt hotelurile: imense, moderne, elegante, adevarate centre de sanatate, cu sali de tratamente, tratamente inovative sau traditionale, cu terenuri de sport sau trasee de drumetii si nordic walking. Hotel Avita Din Bad Tazmandorf este perla din salba de hoteluri a regiunii Thermenwelt. Aici tratamentele se axeaza mai mult pe relaxare, infrumusetare si rasfat. Bucataria traditionala si vinurile alese din podgoriile locale completeaza tabloul unui sejur fara cusur la hotelul si centrul de tratament Avita din Thermenwelt.
Acelasi lucru se poate spune si despre Kur und Thermehotel tot din Bad Tazmandorf sau Thermen-Vital Hotel. Aici insa rasfatul si tratamentele nu au ca principal scop relaxarea turistului ci vindecarea a numeroase tipuri de afectiuni. Fie ca e vorba de bai in apa carbogazoasa sau impachetari cu namol, oamenii pleaca de aici revigorati atat la suflet cat si la trup iar pentru cei ce prefera tratamente direct in natura, pe langa numeroasele trasee de drumetii exista o activitate pe care merita sa o incercati si voi: northern walking.
Aproape de lacul Neusiedler se afla unul dintre cele mai frumoase locuri de cazare din zona. Vila Vita. Vila e impropriu spus deoarece complexul hotelier cuprinde pe langa un corp principal de hotel si un adevarat sat traditional cu vile construite in genul caselor din satele din imprejurimi, complet cu o piata principala si cu o fantana. Lacuri amenajate inconjoara complexul iar centrul de relaxare si intretinere este construit in stil roman.
Bucataria zonei imprumuta din cea a tarii vecine, Ungaria, iar acest lucru e usor de inteles dat fiind faptul ca Burgenlandul a fost teritoriu maghiar pana acum aproape 100 de ani. Totusi, provincia se lauda acum cu o multime de bucatari scoliti in ale artei culinare internationale astfel incat e usor sa gasesti un restaurant unde sa mananci o supa de rosii rece cu castraveti caramelizati si ierburi aromate sau un peste cu ghimbir si piure de cartofi amestecat cu hrean. Ceva ce strabunii huni nu prea se pricepeau sa faca. Insa daca ati venit pentru un gulas cum scrie la carte sau pentru un snitel cat roata carului aici e de voi.
Desi bere, austriaca sau de import, se gaseste la orice restaurant, bar sau la magazinul din colt e pacat sa fiti in Burgenland si sa nu beti vin. Local. Mai ales ca e premiat, traditional si foarte dulce. Se spune ca dulceata ii vine de la umiditatea produsa de lacul Neusiedler dar si de la faptul ca Burgenlandul este cea mai insorita parte a Austriei. Iata cateva recomandari pentru gurmanzi, oenologi si nu numai.
Din aprilie pana in octombrie Burgenlandul poate fi considerat capitala sporturilor in Austria – altele decat schiul, snowboardul si saniusul. Ajutati de vreme si de lacul Neusiedler, localnicii au devenit experti in surfing sau, mai nou, kite surfing, nimeni nu zice nu unei partide de golf, iar o plimbare cu canoea este o placere ce nu si-o refuza nici copiii, nici adultii.
Daca vreti sa incercati surful dar vi se pare prea greu, luati cateva lectii de kite-surfing si veti trai aceleasi senzatii. La Kitesurfing Neusiedler See in Podersdorf veti invata sa zburati, la propriu, cu placa pe valurile lacului, agatati de un zmeu… pe care insa va va lua ceva timp sa reusiti sa-l imblanziti. Nicio problema – instructorii au rabdare si lacul nu e adanc. Cazaturi cat mai multe si mai placute!
Reiter\’s Golfschaukel din Lafnitztal va invita la golf. Un sport nobil si adresat gentlemanilor indiferent de ce a facut in ultima vreme Tiger Woods. Exista aici doua terenuri cu 18 gauri si unul cu 9, adica pe alese, dupa preferinte si indemanare. Zoan este cunoscuta si pentru tratamente balneare, exista hoteluri de lux si chiar o academie de golf a lui Simon Tarr. Deci, va aplecati, indoiti usor picioarele de la genunci si cu o miscare circulara loviti mingea. Desi prima lectie e despre cum trebuie sa tii corect crosa de golf in mana.
Kanufahrt – pe rauri limpezi, alunecand cu canoea in Burgenland, am invatat ce inseamna frica atunci cand in zare se vedea cascada iar eu nu stiam sa manuiesc ambarcatiunea. Nu faceti ca mine si daca sunteti prin zona incercati acest sport sub supravegherea specialistilor, bucurosi sa va ajute sau chiar sa conduca ei canoea pentru voi. Totusi, daca sunteti amatori de senzatii tari… cascada aceea nu era chiar atat de abrupta.
Burgenlandul nu se poate lauda cu munti maestuosi, paduri dese sau lacuri adanci si limpezi ca-n povesti. Stepa, dealuri si un lac cat o mare ii definesc teritoriul. Insa atunci cand vine vorba de placut sau nu, Burgenlandul are un cuvant greu de spus. Natura e la loc de cinste aici si daca te numeri printre cei ce cred in puterea exemplului, in protejarea mediului si in conservare, te vei bucura ca ai ales sa-ti petreci vacanta in Burgenland.
Neusiedler See – e atat de intins incat stand pe malurile lui ai impresia ca te afli pe tarmul unei mari. Complet cu plaje, valuri, apa sarata si vaporase. Insa lacul acesta e foarte smecher, se ascunde si reapare cand nu te astepti. De fapt, de-a lungul milenarei sale existente a disparut complet de doua ori, ultima data acum 200 de ani. Specialistii insa se grabesc sa-i prezica sfarsitul definitiv in urmatorii 50 de ani datorita evaporarii. Faptul ca nu e mai adanc de 1,5 metri il face favoritul familiilor cu copii dar si al iubitorilor de sporturi nautice. Plaje se gasesc in partea de est a lacului, vis-a-vis nu aveti unde sa va intindeti prosopul din cauza stufarisului. Profitati de lac cat mai e in plina glorie pentru a avea ce povesti nepotilor.
Neusiedler See – Seewinkel National Park – Sute de specii de pasari migratoare, magarusi salbatici, cai sau porci de rasa sunt doar cateva dintre intalnirile pe care le veti avea in acest parc. Cel mai bine parcul national se viziteaza cu bicicleta. Printre podgorii sau pe malul lacului parcul ascunde numeroase locuri de popas si puncte de observatie de unde natura vi se dezvaluie in toata splendoarea ei iar sentimentul de libertate, de comuniune, de puritate inunda sufletele. Din cel mai inalt punct al parcului, dintr-un turn de observare, lacul Neusidler pare ca serpuieste prin Campia Panonica iar la doar o aruncatura de bat Austria trece in Ungaria, domol precum dealurile imbracate in vita de vie. Parcul national Neusidler este o delta in miniatura, mai mica decat Delta Dunarii dar cu cateva lectii pe care delta noastra ar putea sa le invete.
Inainte de spa, de terme si de hoteluri de lux, in Burgenland vedeta a fost cultura. Si, sincer, continua sa fie. Desi majoritatea atractiilor sunt in Eisenstadt si se invart in jurul lui Haydn si al familiei Esterhazy, protectoarea lui, zonele rurale din Burgenland ascund muzee care ce merita descoperite si vizitate. Anual in Eisenstadt se desfasoara manifestari dedicate lui Haydn, insa serbarile locale, mai ales cele care au ca tema vinul, ofera, celor norocosi sa se nimereasca in zona in timpul lor, un prilej nebanuit de a intelege obiceiurile si cultura populara a burgenlandezilor.
Schloss Esterhazy – Doamna Melinda, proprietara de azi a castelului traieste intr-un apartament din apropiere. Se spune despre ea ca a fost una dintre frumusetile vremii ei si ca familia Esterhazy nu a fost foarte incantata de nunta mostenitorului cu seducatoarea Melinda. Vremuri de mult trecute de care, poate doar doamna in varsta isi mai aminteste acum cu nostalgie. Castelul e dat in folosinta municipalitatii locale care ocupa nu mai putin de 256 de camere. Alte 25 sunt insa deschise publicului si transformate in muzeu dedicat atat istoriei austro-ungare cat si relatiei speciale intre Haydn si familia Esterhazy. Vorba aceea: daca el nu ar fi existat si nu ar fi fost ajutat de catre ei azi nu mai vorbeam de nici unul dintre ei. Castelul e o cladire vopsita in galben imperial iar stilurile arhitectonice care se regasesc aici sunt baroc si neo-clasic. Nu ratati sala de concerte unde Haydn dirija orchestra palatului – se spune ca are una dintre cele mai bune acustici din Austria. Iar daca nu prindeti vreun concert va veti multumi cu arhitectura salii. Speciala.
Haydn Haus – la doi pasi de castel se afla casa lui Haydn. Acum, din povesti si din istorii, dincolo de un geniu al muzicii, Haydn a fost un om cu capul in nori. A trait aproape 30 de ani in aceasta casa, pe care, atentie, a cumparat-o in rate. Cand si-a achitat ratele casa a ars din temelii. Dupa ce a reconstruit-o a mai ars o data. Ca asa avea el norocul. Despre sotia lui se spune ca isi curata cartofii pe partiturile maestrului. Poate erau prea multe imprastiate prin casa. Istoria spune despre el ca ultimele cuvinte pe patul de moarte au fost: “Inveseliti-va copii, totul este bine.”
Bergkirche – este una dintre cele mai interesante biserici din aceasta parte a Austriei vizual vorbind. A fost construita dupa modelul Golgotei completa cu toate statiile crucii. Dupa ce le parcurgeti faceti o vizita si mormantului lui Haydn. Cu siguranta stiti povestea cu trupul ingropat cu doua capete? Deoarece la moartea lui trupul i-a fost separat de cap pentru ca acesta din urma sa fie studiat, haydn s-a odihnit vreo 100 si ceva de ani fara cap. Familia Esterhazi a insistat sa reuneasca trupul cu capul si initial a primit un alt craniu decat cel al compozitorului. Cand la mijlocul secolului trecut Academia din Viena a returnat familiei craniul original al compozitorului, a fost asezat in cripta alaturi de trup si de celalat cap. Povesti din cripta.
Dortmuseum Mönchhof – e un muzeu al satului cum nu ati vazut altul. In Monchof, partea de nord a Burgenlandului, se afla un sat in sat. Complet cu locuinte vizitabile, scoala, magazine, post de politie cu carcera, doua biserici, telegraf, oficiu postal, moara, fierar, pantofar si o carciuma in care va puteti odihni la un pahar de vin, productie locala. Totul este rodul muncii d-lui Beppo Haubenwallner, care traieste la muzeu si e intotdeauna bucuros sa va faca un tur personal.
Weinmuseum Moschendorf – in sudul Burgenlandului va asteapta si muzeul, dedicat, cum altfel, vinului. Era de asteptat ca intr-o zona viticola prin excelenta sa existe asa ceva. Muzeul este cat se poate de interactiv, aici au loc pe timpul verii si al toamnei diverse sarbatori locale si tot aici aveti sansa sa aflati mai mult despre arhitectura caselor din zona, asa numitele cabane de la vii.
Burg Güssing – o calatorie in trecut, unul mai indepartat, este vizita la Castelul din Gussing. Fortareata e bine pastrata si din turnul ei se vede oraselul Gussing, una dintre putinele comunitati din Europa care foloseste numai energie eco. Castelul, fost al familiei Bathyani, acum apartine comunitatii si e locul in care vara, se organizeaza o scoala de teatru celebra si reprezentatii pe masura.
Shopping in Burgenland? Daca vreti si cautati bine, veti gasi cu siguranta obiecte de artizanat, papusi in straie traditionale si chiar obiecte decorative fara prea multa utilitate. Nu stiu de ce ati face acest lucru cand in Burgenland oferta de shopping este serioasa, funky si… pe alocuri are gust de ciocolata.
Mc ArthurGlen Outlet Center Parndorf – Cine trece dinspre Ungaria in Austria face primul popas la celebrul outlet de la Parndorf. Dealurile molcome ale Panoniei impodobite din loc in loc cu mori de vant moderne ascund unul din cele mai mari centre de cumparaturi din Europa de Est. 150 de magazine si peste 600 de branduri (de la Tommy Hilfiger la Nike si Gucci) isi asteapta cumparatorii cu preturi reduse tot timpul anului si cu aceeasi calitate pe care o gasiti in magazinele din Londra, Milano sau Paris. Centrul comercial este mereu in expansiune, nume noi isi gasesc locul aici, iar surprizele pentru clienti se tin lant. La Parndorf toate marfurile sunt de designer iar voi puteti fi siguri ca va veti petrece restul vacantei in Austria sau oriunde va poarta pasii dupa o sesiune de shopping aici, imbracati, incaltati si accesorizati de firma. Doamnele vor fi incantate, domnii se vor lasa prinsi si ei in febra shoppingului iar daca va prinde cumva seara aici si nu va puteti indeparta de mirajul cumparaturilor, chiar langa designer outlet center s-a deschis de curand un hotel modern, de patru stele, exact in acest scop. Pannonia Tower hotel va asteapta cu un design elegant, cu camere mari si atent decorate si cu o panorama de 180 de grade asupra Campiei Panonice si a satelor din jur. Petreceti o noapte aici sau un sejur intreg si pe langa faptul ca dimineata ajungeti primii la outlet, exact cand se deschid magazinele, beneficiati si de o reducere de 10%.
Pralinenmanufaktur Spiegel – Undeva la inceputul acestui capitol am promis ciocolata. E virtuala, nu, e pe hartie si e un mic secret. In centrul statiunii Bad tazmandorf se afla singura fabrica de praline din Burgenland. Bomboanele sunt facute manual si zilnic se organizeaza turul laboratorului cu demosntratii si mai ales degustari. Aici e momentul si locul sa invatati sa faceti praline. Mai ales ca e simplu: trebuie sa aveti rabdare de fier sa umpleti fiecare bomboana, sa asteptati in ture sa se raceasca si sa treceti la urmatoarea faza… una peste alta o pralina se face in vreo 24 de ore. Mai usor e sa le mancati. Cu cateva fac eu cinste. Macar in poze.