Cineva îmi reamintește periodic că cel mai bine e să nu știi, să nu fi aflat despre vreo întâmplare/problemă. Asta îți dă un confort psihic major: nu te preocupă, nu-ți pui întrebări, nu te simți vinovat de faptul că nu acționezi, deși ai putea. Nu ai procese de conștiință, îți vezi de viața ta, în limitele definite. Cum s-ar spune, nu ai nicio apăsare…

Atât la nivel personal, cât și la nivelul întregii societăți, necunoașterea implică, pe lânga lipsa de acțiune și de consecințe, absența oricărui sentiment de vinovăție. Deși, în cazul societății, nu e deloc corect să vorbim despre sentimentele comunității în ansamblul ei, ci despre unele sentimente ale unora dintre membrii săi, care pot fi majoritare /i sau nu. Necunoașterea unor probleme sau chiar secrete lasă comunitatea să-și trăiasca viața în parametrii anteriori. Dar aruncarea în piață a unor informații – vezi WikiLeaks – va deschide ochii multora. Vor începe să-și pună întrebări, să facă legături, să conexeze fapte și întâmplări, să-și schimbe părerea. Odată ce-ai aflat ceva, nimic nu mai poate fi ca înainte. Limitele se deplasează ireversibil. Se schimbă absolut totul: tu nu mai ești cel dinainte, contextul nu mai e cel dinainte, revoluția psihică dată de cunoaștere/aflare s-a produs. Scriam mai demult că ”acum războaiele devastatoare nu sunt astea clasice, cu tancuri și taburi. Astea sunt războaie delimitate ca teritoriu. Cele mai periculoase sunt războaiele financiare (și criza asta globală e cel mai bun exemplu), cele informaționale și cele psihologice. Pentru că astea lovesc în masă și au efecte mult mai mari decât mii de morți și răniți, orașe bombardate și oamenii din zona de conflict sărăciți și hăituiți”.

Constat că suntem generația supusă la două atacuri: cel financiar (criza globală) și cel informațional, cu consecințe psihologice. Un pic ciudat, având în vedere faptul că, în războaiele clasice, sărăcirea indivizilor până la limita subzistenței  vine abia după declanșarea războiului, nu înainte. Sau greșesc?! Acum succesiunea este inversată, criza debutând înaintea atacului. Asta mă face să cred sau că regulile s-au schimbat, sau că suportăm aproape simultan două războaie diferite. Căci ce atceva pot fi cele două? Mi-e din ce în ce mai clar că, dacă până acum vorbeam despre războaie mondiale (două la număr, în întreaga istorie a umanității), de-acum s-au upgradat și astea, globalizându-se (mai ales prin efecte). Și, dacă mai iau în calcul insistența cu care ni se sugerează că n-am fi singurele viețuitoare prin Univers… Sau ăsta este războiul (global) psihologic? Adică ar fi trei simultan? Parcă ni se pregătește ceva

Hmm… Nu era mai bine să nu știm noi nimic, să ne vedem de pacea vieților noastre mărunte?

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.