Dezinformarea este o manipulare a opiniei publice, în scopuri politice, folosind informații tratate cu mijloace deturnate.

Iar mi-e scârbă. Dar rău de tot. Presa – și mă refer la întreaga breaslă, nu la indivizi disparați – nu pricepe nimic din ce i se întâmplă zilele astea. Parcă habar n-are de manipulare și dezinformare, deși se spune că ei manipulează și dezinformează. De data asta, presa privată, în ansamblul ei, este victima. Pe strategie, dragilor. Strategie de dezinformare deliberată. Și-mi amintesc definiția care a rezultat după un prânz pe care l-au luat împreună Vladimir Volkoff, Pierre Debray-Ritzen și Jean Ferre: ”Tehnică permițând furnizarea de informații generale eronate unor terți, determinându-i să comită acte colective sau să difuzeze judecăți dorite de dezinformatori”. Au fost de-ajuns niște stenograme cu discuții la telefon (mă întreb dacă la TVR n-or fi la fel între doamna Culcer sau domnul Lăzescu și conducerea statului/angajații din subordine, între… hmm, nu Bobby, că el e cu filmele!… între habar n-am cine conduce acolo, labeunuteve, și angajați, la ProTv n-or fi între șef și angajați și, fie vorba între noi, de ce să uităm hotnews sau ziare.com sau chiar radiourile?), și breasla a fost împărțită în două. Exact după manualul de dezinformare, în care scrie clar că dezinformarea urmărește să creeze două tabere: ăia buni și ăia răi (hehe! Maniheism!). Eram convinsă că breasla jurnaliștilor nu va vedea pădurea din cauza copacilor. Și va sări să acuze oamenii care apar în stenograme (deh, ăia răi!) că e neetic ce fac, că ptiu! doamne ferește!, că ne e rușine cu ei, cum coboară breasla în mocirlă! Vaaai, avem și noi uscăturile noastre și ne dezicem de ele! Ziarele și celelalte medii concurente private, în loc să boicoteze publicarea stenogramelor, s-au apucat să redea fluvii întregi de convorbiri, hrănindu-se din cadavrul ”dușmanului”, râzându-și în barbă că nu sunt ei în cauză. Mă scuzați, dar eu cred că e o lipsă crasă de discernământ în oferirea/punerea în circulație a informației! Și nu numai în cazul stenogramelor!

Dincolo de asta, pădurea arată așa: oamenii/poporul/terții nu vor reține numele lui Petrișor Obae sau Cătălin Popa sau mai știu eu cu cine a mai vorbit Vântu. Poporenii (mass-market, căci regimul ăsta așa lucrează, cu mesaje mass-market, că de-acolo vin voturile, de la prostime!), desprinși de butoiul cu varză pentru iarnă și borcanele cu murături, prinși cu grija facturilor tot mai mari și a salariilor tot mai mici, vor concluziona, generalizând: mogulii sunt răi, ziariștii sunt niște slugi plătite, nu mai credem nimic din ce spun, dă-i la dracu pe toți! Exact pe strategie, cum spuneam: întreaga breaslă va fi decredibilizată. Să vedem mai departe, după decredibilizare, câte dintre organizațiile media private vor mai rămâne în piață și își vor mai vinde produsele, fie că sunt emisiuni, fie că sunt articole scrise… Nu spuneam mai demult că vom vedea dispariții pe criterii economice? Că la alea de stat nu se pune problema…

Trist. Rămăsese ultima redută. A patra putere în stat… A patra încălecare reușită, după celelalte trei: legislativă, executivă, judecătorească. Cineva jubilează. Iar breasla tot nu vrea să priceapă că ea, în ansamblu, este ținta, și că întotdeauna, în orice criză, uiți de rivalități și dușmănii și te apuci să cauți soluții, nu vinovați. Sau ne-o fi dor de două ore de program la TV și de Scânteia?

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.