Mă uit siderată la TV: ”Am 18 ani vechime, un master, facultate, doi copii în întreținere și sunt divorțată. Iau numai x lei salariu”. Ce poți să faci tu, telespectator, în situația asta? Doar să reacționezi emoțional în fața imaginii femeii încercănate. Biata de ea, săraca, nu-i ajung banii nici să pună pâine pe masă copiilor…

Hai să devenim raționali (chiar dacă o să mă blamați). Eu cred că nimic nu este întâmplător. Într-o economie normală, nimeni nu te va plăti vreodată pentru diplomele pe care le deții. Nici pentru numărul de copii pe care-i ai în întreținere. Nici pentru nefericirea ta sentimentală. Și nici pentru nevoile tale. Oriunde în lumea asta, oricine te va plăti NUMAI pentru munca ta. Pentru ceea ce faci. Căci, așa cum am învățat încă de pe vremea comuniștilor, forța ta de muncă este o marfă. Eu cred că mulți au uitat asta. Cineva i-a plătit cumva fără să le ceară mare lucru în schimb. Cineva i-a plătit cumva pentru niște diplome aproape trase la xerox (să nu discutăm despre calitatea învățământului universitar și impostură!). Cineva i-a plătit pentru că aveau ochi frumoși sau știu eu ce… Dar, pe piața reală a muncii, ei nu prea valorează mare lucru. Când eram studenți, profesorul Roșca, de mecanică, ne îndemna mereu să ne specializăm. Și ne bătea la cap cu exemplul ăsta: nimeni nu are nevoie de oameni buni la toate. Dar dacă te specializezi în mori cu ciocane (dar să stăpânești perfect domeniul!), nu vei rămâne fără muncă. Undeva, sub soarele ăsta, există cineva care are nevoie de un specialist în mori cu ciocane. Dacă nu va veni el să te caute, te vei duce tu să-i bați în poartă. Dacă te dă afară pe ușă, intri pe fereastră. Pentru că tu ești specialist adevărat și munca ta este exact ceea ce are el nevoie. Și întotdeauna, între tine și unul care știe un pic din aia, un pic din cealaltă, te va prefera pe tine. Pentru că munca ta este cea care învârte rotițele. Este valoroasă.

Acum vin și vă-ntreb: câți specialiști de-adevăratelea, care să știe să facă ceva anume, or fi prin România și câți oameni care învârt hârtii sau mai știu eu ce? Care-o fi valoarea reală pe piața muncii a acestora din urmă versus pretenții?

[Later edit, la lumina lumânării]: Că tot întrebam pe la începutul anului

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.