Citesc pe Madame Blogary cum autorii blogului au încercat să facă ordine în propria curte/să facă reguli pentru comentariile postate. Băieții constataseră că, în ciuda celor vreo 1000 de vizitatori, doar vreo 20 dintre ei comentau. Se cam transformase în forum/chat subsolul pentru comentarii. Din punctul meu de vedere, definirea regulilor (care mi se par pertinente) de ”conviețuire” pe blog este salutară. Reacțiile de după sunt, pe alocuri, hilare.

Vă rog să fiți lucizi, raționali și să nu considerați că ceea ce veți citi mai jos este un atac la voi, cititorii. Consider că putem dezbate civilizat și nepătimaș și, mai ales, detașați de faptul că suntem tot pe un blog. Azi va fi platformă pentru discuții raționale, fără implicații emoționale.

Pentru orice blog există două părți: autorul/proprietarul și cititorii. Blogul este al proprietarului său, asta e clar. Acest fapt îi conferă dreptul de a-și face propriile reguli, pentru ca blogul să corespundă viziunii sale (mai greu să spunem că se ține de o strategie, căci majoritatea blogurilor nu au așa ceva). Dacă eu, autor, îmi doresc ca pe blogul meu să se discute numai la subiect, voi încerca să îmi fac propriile reguli, scrise sau nescrise: prin intervențiile mele din comentarii voi încerca să readuc ”oaia rătăcită” spre ce vreau eu, voi șterge comentariile care nu se potrivesc, voi bana pe cine se bagă aiurea în seamă etc. Sunt doar câteva exemple pentru ceea ce aș putea face. Dacă obiectivul meu e să am cât mai multe comentarii (nu contează conținutul) doar pentru a intra în zelist la cele mai comentate articole, atunci voi bate câmpii împreuna cu cititorii/comentatorii, voi divaga și mă voi băga în seamă aiurea, exact ca și ei și împreună cu ei. Voi transforma în forum sau, pe alocuri, chiar chat (Hehe! Și-mi vine în minte replica celebră din online, când rămân doar doi comentatori care se hârjonesc la vreun articol uitat de lume: ”De ce nu vă luați o cameră la hotel?”). Cum spuneam, autorul/proprietarul este cel care știe ce vrea să facă cu blogul său, unde vrea să-l ducă. Ideal ar fi să și spună asta sau măcar să lase de-nțeles.

De cealaltă parte se află cititorii care comentează. În cazul lor, faptul că s-au ”lipit” de un blog implică un oarecare atașament față de acesta. Nu analizez acum de ce s-au lipit acolo (că sunt prieteni cu autorul, că se regăsesc în ce scrie, că sunt opozanți sau împărtășesc același idei etc). Pentru că își petrec ceva timp pe acel blog, au impresia că, într-un fel, le aparține. Sunt implicați emoțional. Și atunci ajung să uite că statutul lor este altul, iar bunul simț, rațiunea și chiar normele spun că un musafir trebuie să fie, în primul rând decent (căci în casa altuia nu faci ce îți permiți la tine acasă). Și să aibă un anume comportament. Să nu monopolizeze discuția, să nu scrie comentarii expandate, uneori mai lungi decât articolul, să păstreze un ton civilizat, să nu intre în conflict personal cu ceilalți comentatori, să aibă argumente, nu doar să se bage în seamă, prin comentariile sale să aducă valoare, să nu folosească blogul acelui om ca mijloc de a-și face el, comentatorul, imagine (prin poziționare exclusivistă, de trimis al lui Dumnezeu printre ”proștii” care comentează), să nu încerce să se impună în vreun fel (dacă vrea să arate cine este, atunci e liber să se exprime în spațiul propriu, creându-și propriul blog), să nu genereze sau să întrețină conflicte cu ceilalți etc. Exact ca în cazul Madame Blogary.

Cam astea ar fi lucrurile generale, de bun simț. Poate că unora li se pare că e o discuție avangardistă. Cu certitudine, având în vedere expansiunea blogurilor, tot mai mulți dintre posesorii de bloguri vor ajunge să-și reglementeze spațiul propriu. Tot mai mulți dintre vocalii care comentează vor invoca ”libertatea cuvântului”, uitând că sunt acceptați/tolerați pe o proprietate privată. Poate că ăsta e primul pas în reglementarea online-ului. Pasul corect, de la bază, prin reglementarea punctuală, la nivel de entitate. Și, poate, va avea și un efect educativ asupra publicurilor: vor învăța să se comporte acceptabil. Deh, cei 7 ani de-acasă, din online…

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.