Zilele astea m-am văzut cu mulți oameni maturi, extrem de interesanți. Pe unii îi cunoșteam, pe alții acum i-am întâlnit prima dată. Poate că și predispoziția mea spre ascultare și tăcere din perioada asta m-a făcut să fiu foarte atentă la ce spuneau. Printre povești, glume, istorii, am regăsit elementele de înțelepciune pe care nu le mai întâlneam în lecturile mele zilnice despre care scriam un pic în urmă.

Un inginer mi-a povestit cum, atunci când era mic, bunica lui îi spunea: ”Dacă o să lucrezi în domeniul bijuteriilor, o să vii acasă cu praf de aur pe degete. Dacă o să te faci inginer, o să aduci acasă, pe degete, praful de pe stradă”… Și, totuși, s-a făcut inginer.

Un medic îmi povestea cum, la începutul carierei, un doctor bătrân i-a spus cum să recunoască oamenii aflați pe masa de operație după forma labei piciorului. Dacă partea de deasupra a acesteia este solidă, dezvoltată, oamenii ăia s-au desprins de curând de pământ, de călcatul cu tălpile desculțe. Cum s-ar zice, un soi de verificare a originilor… Dacă partea aia a piciorului e fină, subțire, înseamnă că de la desprinderea de pământ și până la omul de pe masa de operație sunt mai multe generații încălțate. Deci pacientul e un om evoluat, care s-a rafinat în timp. Ei, bine, îmi spunea doctorul din fața mea, la ceas târziu, în noapte, în peste 30 de ani de carieră, operând mii de pacienți, am constatat că așa este. Poate că nu în cazul tuturor este adevărat, mai sunt și oameni cu diverse conformații, dar în 8 cazuri din 10 se confirmă!

Probabil, fiecare dintre noi avem astfel de exemple. Eu, una, mi-am reamintit zilele astea cea mai importantă lecție, la aflarea veștii că cineva, om tânăr, de vârsta mea/a noastră, a cochetat cu moartea, făcând o serie de infarcte într-un interval scurt. Și mi-am dat seama (din nou! Pentru a câta oară?) că istoria se întâmplă cu sau fără noi, că ne pierdem timpul, ne tocim nervii și ne consumăm energia în războaie irelevante, cu ambiții inutile, cu lucruri care nu contează, în loc să ținem cont că viața e atât de scurtă și să ne bucurăm că încă mai suntem pe-aici… Și să trăim frumos…

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.