Discutam, aseară, despre bărbați și femei, despre dragoste/îndrăgosteală și iubire. Spunea prietenul nostru că femeile și bărbații sunt construiți diferit. Femeia e ”a fi” – adică suflet, ființă, existență, dă naștere la copii și are grijă de ei, are grijă de casă -, pe când bărbatul e ”a face” – adică acțiune, concret. Și că de-asta femeile sunt iubire, care se naște din suflet, iar bărbații sunt dragoste, care apare ca urmare a unui hormon. (Inclusiv impulsul sexual.) Și că trebuie să înțelegem de ce bărbații se uită după primul set de sâni mari, după primul trup apetisant și și-l doresc. Dar asta fără a exista acolo vreo urmă de iubire. Și că se spune că iubești o dată în viață, dar te poți îndrăgosti de mai multe ori. Îndrăgosteala fiind consecința unui impuls, de cele mai multe ori hormonal. Care trebuie reglat.

Poate nu întâmplător, mi-am cumpărat din aeroport, la plecarea în concediu, cartea Brendei Schaeffer – Dragoste sau dependență?, deși aveam bagajul plin de cărți. Evident, cu asta mi-am început lectura. Diferența care există între relațiile adictive (nesănătoase) și iubirea adevărată este uimitoare. Dar, pentru asta, ar trebui să lămurim ce înseamnă adicția. ”Clinicienii au constatat că o adicție cumulează trei elemente: perseverarea într-un anumit tip de comportament, în pofida consecințelor fizice sau psihice adverse, obsesia sau preocuparea; și un sentiment de pierdere a controlului. Două alte elemente se pot asocia sau nu celor de mai sus: toleranța (creșterea progresivă a nevoii de obiectul adicției pentru a obține același efect) și simptomele de retractare. Aceste două caracteristici sugerează că adicția are mai degrabă de-a face cu impactul obiectului adicției asupra vieții cuiva decât cu cantitatea de obiect consumată sau trăită. (… ) Orice activitate, inclusiv dragostea, care implică aceste trei senzații – excitație, sațietate și fantasmare – produce alterări în chimismul cerebral.”

Dacă în categoria adicțiilor putem include multe (și, pentru a preveni reacția lui Marian S, dau exemplul fumatului!, pentru a le explica unora expresia ”liliac agățat cu capu-n jos”, dau exemplul celor care stau zi de zi atârnați de niște bloguri, cu degetul tasta F5, uitând că sunt vii și că viața adevărată nu e în ecranul calculatorului), despre ”iubirea” nesănătoasă/relațiile adictive voi vorbi, pe larg, în articolul următor. Pentru că acum am făcut ditai introducerea! Și-abia dup-aia o să vă-ntreb cum stați cu chimismul cerebral…

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.