Am citit azi un articol extrem de interesant, în care puterea (sau magia) Voodoo este transpusă, printr-o metaforă, în plan social. Recunosc, subiectul mi-a provocat un lung șir de gânduri. În cascadă. Nu iau în considerare așa numitul Voodoo pozitiv (”Rada”). Ci doar pe cel negativ, din care cu toții avem reprezentarea păpușii (echivalentul unei persoane) înțepată cu ace pentru a-i provoca acesteia prejudicii fizice sau chiar moartea. Cred că am și văzut un film (oare cu Whoopi Goldberg?) din care mi-a rămas în minte cum un personaj rupea mâna unei păpuși, răzbunându-se pe ea, timp în care corespondentul real al păpușii suferea nu știu ce accident la mâna respectivă. Ei, bine, așa și cu părerea colectivă despre un om… De cele mai multe ori, oamenii nu sunt judecați în urma unei experiențe personale, ci conform celor auzite de la alții. Acei alții, ceilalți,  ca niște spirite ”Loa”.  Care, la rândul lor, au auzit și ei… Și tot așa. Percepția colectivă nu se formează prin experiență și argumente, ci pe baza vorbelor. Odată ce un om a fost categorisit cumva negativ, tu, care ajungi să interacționezi bine cu el și să-l cunoști, nu prea mai poți schimba nimic în mintea celorlalți.  Dacă subiectul este definit de mulțime ca fiind ”nefrecventabil”, atunci este îngrozitor de dificil, dacă nu chiar imposibil, să schimbi percepția asta a mulțimii. Așa că renunți… Vrând-nevrând, te supui principiului validării sociale (mai degrabă, invalidării!). Poate că e impropriu spus ”bârfă”, dar tocmai vorbele lipsite de experiența interacțiunii sunt înfipte, succesiv, ca niște ace, în corpul păpușii corespunzătoare pentru a omorî social personajul.

De ce oamenii cred bârfele și nu verifică niciodată? De ce judecă și dau sentințe? De ce nu au curaj să-și susțină propriile păreri bazate pe experiența personală? Pentru că, așa cum spuneam mai demult, citând din Masele și puterea a lui Elias Canetti, oamenii vor să aparțină, să fie acceptați. De grup/haită. Pentru că trăiesc în grup/haită. Dar despre tipurile de haită și dinamica lor poate vorbim  într-un post viitor…

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.