Nopți albe // 24 January 2010
Mai mult, aici.
Mai mult, aici.
You’re ok? 🙂 :*
Dap. Doar că n-am prea dormit azi noapte! Vezi și tu… 😀
Mana, e atit de multa aiureala in acel articol incit m-am enervat la culme. Cred ca iau articolul omului la puricat si il demontez bucata cu bucata. Sunt curios daca imi aproba commentariul, scris cam in graba. Presupun ca a vrut sa faca o figura de stil cu “intinerirea“ fiindca altfel, daca o ia in serios, inseamna ca porneste de la o premisa falsa si se chinuie in ditamai articolul sa o demonstreze. Nu stiu de ce dar atit de mult seamana cu faza aia cu SMS-ul de 160 de caractere incit cred ca l-am descoperit pe cel ce ti-a spus si chestia aia.
In rest ai dreptate: un articol bun de citit intr-o noapte alba, sunt sanse enorme sa te apuce somnul.
Una rea, alta buna, tot pe blogul lui:
http://www.adrianciubotaru.ro/fumatul-este-dependenta-de-o-proasta-imagine-de-sine/
Ei da, cu asta sunt de acord suta la suta !!!
Marian, greșești. Întâi a fost noaptea albă, apoi a venit articolul :)) Și nu sunt deloc aiureli. Doar că e foarte multă informație. Trebuie digerată treptat. Aia cu SMS-ul abia azi mi-am reamitit-o, nu de la Adi o știu. Uiți că am lucrat atâta amar de vreme în telecom? 🙂
Pe mine m-a adormit articolul…
Pe mine discuția m-a ținut trează. Iar acolo nu-i decât o parte 😀
Pledoaria pentru condensarea informaţiei este aproape tristă.
Ce facem cu metaforele, cu toate cuvintele frumoase ale limbii romane ? Unde ar fi acele cuvinte care sensibilizează, care apropie oamenii ?
Evident, nu mă refer la informaţiile din mass-media.
O sa spun una scurta si una lunga. Aia scurta este extrem de obraznica, poate chiar jignitoare, dar cred ca ma cunoasteti deja.
Aia scurta: 1. Ana a intrat pe site; 2. Ana a urmat linkul indicat; 3. Ana a citit faimosul articol; 4. Ana revine si pune singura intrebare care putea fi pusa in acest context: you`re ok ?
Aia lunga: Sunt suparat pe acest articol fiindca indeamna la trecerea in cealalta extrema. Sa ma explic. Exista pe lumea aceasta oameni care reduc lumea la universul lor. Profesorul de geografie spune ca materia lui e cea mai importanta si deci trebuie invatata perfect de catre elevi. Da, dar aceeasi opinie o are si profu` de istorie. Si tot asa. Ei sunt adeptii urmatoarei butade (inventate de mine, hai sa ma laud): DACA NU STII CE STIU EU INSEAMNA CA NU STII NIMIC. Am intilnit zeci de astfel de oameni, multi dintre ei in functii de conducere si tocmai de aici enervarea mea. Citi dintre voi ati intilnit urmatoarea situatie: un barbat si o femeie acasa, pe canapea, in fata televizorului. Ei i se face sete dar nu vrea sa mearga dupa apa. Si rabda un minut, rabda 10, rabda o ora. Dupa o ora izbucneste: poate sa moara omul linga tine, nesimtitule, tu nu vezi ca mor de sete ???!! Sigur ca da, bietul om TREBUIA sa inteleaga ca ei ii este sete.
Nu era mai simplu sa-i spuna ?
Sau sa ne inchipuim un general de armata zicind unor soldati: baieti, mergeti si voi la razboi, vedeti ce faceti pe acolo. Vin baietii (care mai apuca) dupa o saptamina, batuti mar si fara tehnica de lupta.
Iar generalul ii trimite la Curtea Martiala fiindca soldatii trebuiau (nu-i asa ?) sa stie unde e frontul, citi inamici sunt pe acolo, cita munitie mai au in mitraliere, care e cursul leu / yen japonez si care sunt ultimele prostii ale guvernului Boc.
Uite asa se intimpla cind PRESUPUNEM ca informatia pe care o oferim noi celuilalt este suficienta ca acesta sa inteleaga ce vrem. Nimic mai fals !
Sigur ca exista informatie redundanta, oho, din belsug. Pe asta trebuie sa ne straduim s-o eliminam. Sa va dau un exemplu: ma duc la nenea Google si scriu “fabrici de biscuiti in Bucuresti“. Si ma trezesc cu vreo mie de pagini !!! Credeti ca sint 1000 de fabrici de biscuiti ? Aiurea, Google imi arata 1000 de site-uri care vorbesc despre fabricile de biscuiti !!!
Cam asa si cu domnul Adrian. Compendiu in toata regula, explicatii savante preluate de la unii care chiar stiu ce vorbesc si toate acestea pentru ce ? Pentru a demonstra ca… mai bine ma abtin.
Pe doamna Lucia Verona a reusit sa o adoarma, pe mine sa ma enerveze. Noroc ca am vazut rapid celalalt articol (cel despre fumat) si m-am potolit. Ca orice om are voie sa scoata una calda / una rece.
Ai presupus greșit. Ana nu a parcurs pașii ăia, ci a citit cu atenție ce-am scris în ultima perioadă. Inclusiv că nu e o perioadă fastă pentru mine. După care m-a întrebat dacă sunt bine… Cam asta… 🙂 (Acum se leagă cu răspunsul pe care i l-am dat eu?)
Deci eram chiar “insightful” cand spuneam ca ar trebui sa avem cat mai multe “repere” ca sa ne bucuram mai mult de viata.
Oricum, mie mi-a placut articolul si retin cu mult entuziasm conceptul de “exformatie”.
Nopti albe in Seattle !… 🙂
Asta a fost primul gand. Apoi am citit textul, dar pe repede,asa ca nu ma pronunt in niciun fel, deocamdata.
Articolul reuseste sa explice unele lucruri despre social media (retelele sociale care se agrega dupa experienta comuna, transformata in cod). Totusi, nu sunt de acord cu apologia “exformatiei” si nici cu paralela intre vasele curate si “informatia procesata prin eliminare”. Ca să fie valabila ar insemna ca toti care proceseaza informatia sa ajunga la acelasi rezultat; ei insa ajung la propria colectie de vase…curate, e adevarat, dar sunt doar ale lor. Este o iluzie ca sunt si vasele altora. Totusi, din lene si din dorinta de a “nu mai spala” ceilalti se folosesc de ce li se ofera.
(Acum imi este mai clar de ce nu imi place Twitter.)
Sunt de acord cu Marian S., sunt obositoare codurile in care trebuie sa subintelegi si sa citesti mereu cum se simte si ce vrea celalalt. Atunci, de ce a mai lasat Dumnezeu darul comunicarii…
Ciubotaru e mai ..”tehnic” de felul lui. textele lui sunt mai greu digerabile, recunosc ca nu tot ce citesc la el imi place, dar totusi imi place cate ceva ca altfel nu as mai intra pe acolo. deci hai sa trecem elegant peste si sa mergem mai departe. nu e necesar sa te inteleaga toata Romania 🙂
@ Diana, @ Mana
Ca să nu mai spun că vasele murdare poartă mult mai multă informaţie: poţi afla ce au mîncat oamenii respectivi. Urmele de margarină diferă de cele de icre negre, păi nu ? Şi cîte se pot afla de aici !
( Ştiu, ştiu, iar fac glume nesărate… )
Mana?! 🙂
Dap! Gata! 😀
🙂
evident, pe surse! 😛