Inițial, s-a vorbit despre 15 mii de bugetari care vor rămâne fără joburi. Mai nou, cei cinșpe mii s-au multiplicat: se vorbește despre 100 de mii. Sindicatele plusează și zic 300 de mii. Bugetari, deci. În paralel, nici companiile private nu stau pe roze: râurile de lapte și miere au secat demult… Pe cei care vor rămâne pe dinafară din sectorul privat nu-i previzionează nimeni, nu-i contorizează nimeni. Dar măcar 200 de mii s-or aduna și de pe-aici, risc eu… Deci din vreo 4 milioane și ceva de oameni ocupați din țara asta, vreo 500 de mii or să rămână pe dinafară în cursul anului abia început… Procentual, înseamnă foarte mult. Și nu mă gândesc acum la CAS-urile aferente salariilor care nu se vor mai plăti etc. Și nici la ratele la bănci care nu știu din ce se vor mai achita. Mă gândesc la o forță de muncă consistentă, neocupată. Oameni care vor fi nevoiți să muncească, totuși, ceva. Să-și găsească de lucru pentru a nu-și vinde casa, pentru a nu muri de foame. E de la sine înțeles că nu vor face ce-au făcut până acum, la fostele joburi… O să fie o reorientare profesională masivă, dar fără baza unor cursuri de recalificare, fără vreun pic de organizare. Ci așa, după abilități și după cum se va descurca fiecare.

Mă întreb câți dintre oamenii ăștia sunt pregătiți să facă altceva?! Câți știu să facă altceva? V-ați întrebat vreodată, măcar ipotetic, dacă vi s-ar întâmpla să fiți în lotul anului 2010, cum v-ați descurca? Ce știți să faceți? Aveți dexterități/abilități care v-ar da o pâine de mâncat? Aveți alternativă?

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.