Cristi mă întreabă dacă mă bag la un soi de leapșă. Să spun ce-aș fi făcut azi, dacă n-ar fi fost Revoluția. Nu-i mai răspund pe mail, vede singur aici că m-am băgat. Deci:

Aș fi fost inginer într-un oraș din România. Nu știu în care dar, având în vedere specializarea din facultate, nu aveam prea multe opțiuni: București, Buzău, parcă Piatra Neamț… Nu cred că erau altele. N-ar fi fost un orășel, asta mi-e clar, că nu aveau industria în care mă specializasem eu. Probabil aș fi lucrat pe undeva, pe la Bucur-Obor sau prin Drumul Taberei. Că doar de-aia am ales ingineria, să primesc o repartiție în oraș, nu să fiu medic în vreo comună, să vin acasă cu un kil de cireșe și 10 ouă în plasă, sau profesor în vreun cătun uitat de lume, să predau la simultan. Ei, profesor n-aș fi fost  oricum, însă cu medicina am cochetat prin liceu.

M-aș fi căsătorit cu vreun coleg, în ultimul an de facultate, să primim repartiție împreună sau, măcar, în același oraș. Aș fi avut, poate, vreo doi-trei copii și niște traume psihice, căci contracepția ar fi fost underground și țării ar fi trebuit să-i dăm cât mai mulți copii. Toamna aș fi umplut cămara apartamentului (primit prin repartiție) cu borcane cu gemuri, castraveți, zacuscă, gogoșari și conopidă murată. Borcanele le-aș fi legat cu celofan și le-aș fi pasteurizat, păstrându-le după golire pe un alt raft, pentru toamnele viitoare.

Mi-aș fi format o comunitate mică de prieteni cu care ne-am fi vizitat: m-aș fi străduit să fac din rahat bici și să mă mândresc că sunt o gospodină bună și aș fi privit cu invidie secvențele necenzurate din filmele americane în care o ea comandă pizza prin telefon. (Acum comand cu silă pizza, mă cunosc operatorii după voce, înainte să le spun cine sunt!). Seara mi-aș fi pregătit hainele pentru a doua zi: fuste și rochii făcute de croitoreasă. Mai lungi, că nu se cade ca doamna inginer să umble cu picioarele la vedere! (Ei bine, acum nici măcar o fustă din garderoba mea nu ajunge la genunchi!). Și un pulover tricotat de mine în serile în care, dând din andrele într-un fotoliu, m-aș fi prefăcut că mă uit la tv, la cele două ore de program. Le-aș fi făcut pachețele învelite în șervețele albe copiilor mei, pentru pauzele de la școală. Aș fi cumpărat în continuare cărți, le-aș fi citit și recitit pe toate și un an întreg mi-aș fi făcut planuri pentru concediul de la Neptun sau Mamaia. Aș fi avut o mașină ca toată lumea (oare aș fi avut?), cu care, la plecarea de la mare, am fi dat o tură prin nordul Bucovinei sau pe la casele memoriale. La vârsta de acum aș fi considerat că sunt bătrână și deja m-aș fi gândit cui las moștenire setul de aur format din cercei, lănțișor cu pandant și vreo două inele…

Aș fi fost mândră de covorul meu persan de Cisnădie pe care, o dată pe lună, soțul meu, purtând o cămașă în carouri, ar fi ieșit să-l scuture pe bara din spatele blocului. Aș fi fost mândră și de perdelele înflorate de Pașcani, și de cuverturile de catifea de pe canapele, ca și de fețele de masă de damasc pe care le-aș fi folosit când aș fi avut musafiri, cu mare atenție, să nu se păteze.

Din când în când, mi-aș fi cumpărat niște pantofi Guban cu toc. Scumpi. 450 lei perechea. Și, cine știe, poate mi-aș fi făcut un permanent ca de nășică de țară sau, poate, m-aș fi vopsit acaju… Degetele mi-ar fi căpătat alungiri specifice proiectanților de la planșeta la care mi-aș fi petrecut toată ziua.

Aș fi fost, probabil, stabilă în echilibrul ăsta, încurajându-mă că e una dintre cele mai bune situații din cele din jurul meu, câtă vreme mi-ar fi ajuns salariul de la o lună la alta. Mi-aș fi spus mereu, șoptit, că e bine. Că mi-e bine. Încă mi-e bine…

Aștept să văd cum cred Claudiu și Diana că ar fi fost viața lor azi, dacă…

… Dar viața voastră ar fi fost altfel?

[Update]: Cum am fost colegă de grupă, în facultate, cu Victor, dar ne-am căsătorit după ce-am terminat, îl provoc să preia leapșa, să mă lămuresc dacă el sau, poate, altul ar fi bătut covoarele pe bara din spatele blocului, îmbrăcat în cămașa cadrilată…

[Alt update]: Iată și răspunsurile, în ordinea apariției: Victor, Claudiu, Diana.

[Cristi face follow-up aici.]

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.