Am ieșit, într-o seară, la restaurant, cu niște medici. Numai medici. Sincer, mi-am făcut probleme. Cunoștințele mele în domeniul lor sunt de-a dreptul superficiale. Mi-era teamă că o să stau și o să discut doar despre vreme și copii, căci la fotbal nu mă pricep. Încântarea mea a venit din diversitatea temelor abordate: de la literatură și filosofie până la istorie, artă și psihologie. Din una-n alta, am ajuns la ”poporul român este dual/duplicitar și a dovedit-o de-a lungul istoriei: chiar și pe vremea fanarioților, chiar și în ambele războaie mondiale”. Mi-a rămas pentru multă vreme în minte ideea asta.

Mă gândeam că însăși înțelepciunea populară a sesizat și a creat expresii care exact asta spun: Mielul blând suge de la două oi sau – mai noul (pentru mine) – Să nu pui ouăle în același coș. Cum adică asta cu mielul? Simplu: să profite și din stânga, și din dreapta. Să obțină ceva din ambele părți. Deși, probabil, din nicio parte nu obține maximul posibil… Dacă pentru prima expresie jocul la două capete este evident, cea de-a doua derivă, cumva, din prima. De ce nu ai pune toate ouăle în același coș? Pentru că, în cazul unui incident/accident, e mai bine să nu se spargă toate. Să rămâi cu ceva. Să minimizezi pierderea, cum s-ar spune.

De fapt, cred că asta e una din trăsăturile noastre fundamentale, ca popor: noi nu ne propunem să obținem maximul, ci să nu pierdem prea mult. Și să ne strecurăm, să supraviețuim. Cum spunea G. B. Shaw, ”Cu cât vrei mai mult, cum atât obții mai mult”. Dar pentru asta trebuie să ai un obiectiv bine determinat. Cantitativ, calitativ etc. Dar câtă vreme noi nu ne propunem să obținem mai mult, ci să nu pierdem mult, este evident că n-o să avem parte de același rezultat, pașii noștri or să fie mici și n-o să prindem viteză pe axa progresului. Ne vom târî, râzând în barbă și frecându-ne mâinile, că n-am pierdut chiar tot sau, de ce nu?, că nu ni s-au închis chiar ambele uși, ci doar una…

[Update]: Acesta este postul numărul 500 publicat pe blog. N-am știut dinainte, abia acum am observat. Sărbătorim, nu?

[Update 2]: ”Românul sare imediat acolo unde îi este interesul” – spune Neagu Djuvara, într-un interviu.

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.