Azi m-am întâlnit cu o persoană foarte plăcută. Pe lângă faptul că vorbeam aceeași limbă, mi-a plăcut și modul de abordare. Dar asta e o discuție separată. În prezentarea lui, la un moment dat, am găsit termenul feed-forward. Am zâmbit a râde, a zâmbit și el. Am spus, ușor întrebător: Feed-forward? (surprinsă că am întâlnit cuvântul acolo). Da, mi-a spus el, ridicând ușor din sprâncene, e un termen mai nou!

Da, pe lângă clasicul feed-back, e mult mai nou. Dacă feed-backul îți spune poziția clară și se axează pe trecut (avem o situație: eu spun asta, tu spui asta), feed-forwardul e cu totul altceva. Se axează pe un viitor pozitiv, deschis din punct de vedere al soluțiilor. Dându-ți feed-forward, eu îți sugerez mai multe soluții, iar tu poți să o alegi pe cea care îți convine dintre ele. Pe restul le ignori și nu se supără nimeni pentru asta. Feed-forwardul, pe lângă variantele concrete de soluții, se sprijină pe atitudinea pozitivă de a ajuta. De a face bine, nu de a-ți impune binele cu forța. De a pune umărul la schimbare. O intenție pozitivă pentru un viitor pozitiv. Sugestii de pe o poziție egală, nu superioară.

Restul nu contează. Ai libertatea de a alege cum ajungi la acel viitor.

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.