Cum spuneam, am fost o zi în Israel. Excursie obositoare și foarte densă. Ne-am trezit la 3 dimineața, am plecat cu avionul până la Tel Aviv. De acolo, cu autocarul la Ierusalim și mai departe. Ce-am văzut? Să încep cu începutul… Drumul spre Ierusalim urcă spre munte. Șosele bune, cu multe benzi. Pe stânga și dreapta multă vegetație. Inclusiv plantații de avocado. Probabil, udate cu picătura, după sistemul evreiesc…

\"Culturi\"

Ajungem la primul popas. Deasupra șoselei, un indicator verde. Muntele Măslinilor.

\"Muntele

Coborâm din autocar și vedem panorama. Prima poză din articolul precedent este chiar de acolo. Din acel ”balcon” de pe marginea șoselei. În dreapta, cetatea veche și plină de istorie. În stânga, Muntele Măslinilor, Grădina Getsimani și nu numai. Între cele două părți este o vale. Valea Chedronului. Plină cu morminte. Se spune că atunci când va apărea Mesia, o va face pe porțile cetății, acum zidite (Poarta de Aur).

\"PoartaDeAur\"

Și când se va încheia Învierea de Apoi, vor suna trâmbițele și va avea loc Judecata de Apoi aici, în Valea Chedronului. Iar cei îngropați în valea de la baza cetății vor fi primii care se vor scula și-l vor urma pe acesta pe Muntele Măslinilor. Ruth, ghida noastră, ne spune că înca mai sunt disponibile câteva locuri în cimitirul ăsta, dar că sunt foarte scumpe… Nu oricine are privilegiul…

\"PanoramaCetatii\"

Ne rupem de grupul de ruși și ne facem propriul traseu, la recomandările competente ale lui Ruth. Începem cu Biserica Mormântului Sfintei Fecioare. O scară impresionantă coboară în criptă luminată cu lumânări.

\"ScarileSpreCripta\"

\"BisericaMormantului

Pe stânga și dreapta – însemnele celor două Biserici Ortodoxe – Greacă și Armeană – în mâinile cărora se află.

\"Cripta\"

Cele două Biserici slujesc pe rând, folosindu-și propriile obiecte de cult.

\"GreciSiArmeni\"

În mijlocul mănăstirii se află un mic loc de rugăciune, iar mormântul Mariei este zidit în peretele din stânga, la câțiva metri de podea. (Cea de-a doua poză din articolul precedent este din această biserică). Mergem mai departe, spre Grădina Ghetsimani. Un pâlc format din 8 măslini seculari este la baza Muntelui Măslinilor.

\"GradinaGhetsimani\"

Se spune că aici a venit Isus să se roage împreună cu ucenicii săi, sub unul dintre acești măslini noduroși și-a petrecut ultima noapte înainte de prinderea sa. Acum, micuța grădină este îngrijită de călugării franciscani. Numele acesteia provine din aramaică: gat-șamna înseamnă presă de măsline.

\"Ghetsimani1\"

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.