”Spalarea mainilor de orice vina, sartrianul Le probleme c’est les autres, pe care il exploateaza cum nu se poate mai cinic, astea erau de asteptat, pentru cine il urmareste de ani si ani” – spune Mădălina, referindu-se la știți-voi-cine

Toată situația care i-a provocat Mădălinei remarca de mai sus m-a dus, involuntar, cu gândul la copii și la felul în care procedează ei în cazul unui tratament urât la care sunt supuși sau pe care îl consideră nedrept sau inacceptabil. Știți ce fac în prezența unei dureri sau a unei frici mari? (Că doar în asta se traduce tratamentul amintit…) Se disociază! Exact cum spun. Recurg la această stratagemă disperată, dar eficientă, plecând.

Cum adică? În mințișoara lor, absolut toți declară că nu ei sunt cei pe care-i doare sau care suferă. Dar aici avem de-a face cu două tipuri de copii: cei care își contemplă durerea de la distanță (mai precis, sunt cei care nu o acceptă ca aparținându-le; nu e durerea lor) și cei care își dedublează personalitatea (pentru o perioadă determinată) și spun că nu ei simt durerea, ci ”ea”/altcineva/o persoană inventată. Vă amintiți cum spun copiii mici, folosindu-și prenumele, în loc să se considere chiar ei subiectul?… Nu zic ”Mă doare burta”, ci ”Pe Andrei/etc îl doare burta”. Acesta este un truc psihologic de disociere care, spun psihologii, are rol de analgezic. Deși nu diminuează durerea, îndulcește suferința. Și tot psihologii mai spun că acei copii care au personalitate dublă nu suferă atât de mult precum copiii care nu se dedubleză. Și că, deși – prin dedublare – amplitudinea suferinței și efectelor în sine este mult diminuată/ îndulcită – cum am spus -, acești copii plătesc mai târziu, în viață, când se lovesc de efecte ulterioare dedublării.

[Acum, că m-am lămurit, recitesc 3D comentariul Mădălinei. (Și articolul.) Fir-ar să fie! Iar înțeleg mai mult!]

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.