S-a lansat imnul turistic. Mie nu-mi place. Nu-mi spune nimic, chiar dacă Iulian o să-mi califice urechile ca fiind ”de fontă”. Asta e! Ascultându-l, m-am întrebat cui se adresează? Cine ar putea să-și ciulească urechile la auzul lui? Ce categorie de turiști străini? Că am înțeles că o să ieșim cu el în lume… Am luat pe rând categoriile de turiști. Am încercat să le segmentez grosier. Întâi pe vârste. Să văd dacă ar percuta la auzul imnului și ce le-am putea noi oferi dacă ar veni într-un sejur în România. Cam asta ar fi:

– Copiii școlari  din străinătate – Fiind aceeași generație cu Vlad, au alte gusturi muzicale, căci e globalizare și aici. Cu certitudine vor face aceeași grimasă pe care a făcut-o și el și vor spune Bleah! Ajungând în România, ar putea fi cazați în taberele școlare de maxim 2 stele, cu spălătorul în capul holului. Tabere în care nu se mai duc nici copiii români, căci preferă taberele private, organizate în pensiuni de 3 margarete (Fie vorba-ntre noi, nici alea nu sunt cine știe ce!). Deci clar, nu sunt în target școlarii ăștia străini!

– Adolescenții – Alte gusturi muzicale, aceleași condiții de cazare, nimic de oferit ca activități pentru vârsta lor. De ce să vină aici când pot merge în Austria sau Mallorca? Unde au facilități: învață să călărească, au piscine, discoteci, program complex și supraveghere. Clar! Nici ăștia!

– Tinerii necăsătoriți – Nici pentru ei nu e imnul ăsta, căci preferă DJ-ii celebri din Ibiza. Generația care-și petrece nopțile prin cluburi, bea cocktailuri și e libertină. În România nu-i poți aduce în concediu la București, în Bamboo! I-am văzut în Mallorca, umblând în ”haite” de câte 4-5 băieți sau fete. Beau de dimineața și până dimineața, în timpul zilei zac la soare, la piscină, iar noaptea merg în discoteci. Avem condiții pentru ei? Poate pe la Mamaia… Dar e mai greu cu piscinele și cu cocktailurile din pachetul all inclusive, iar ei au bugetul destul de limitat. De ce ar veni aici și nu s-ar duce în insulele grecești sau în Baleare? Păi, aia-i. Că nu ar veni.

– Familiile tinere cu copii – Imnul ăla e prea bătrânicios pentru vârsta lor. Și eu sunt în situația asta. Ce-mi doresc pentru concediu? Facilități pentru copil (tobogane, piscine, siguranță, asistență medicală, mâncare adaptată gustului lui și disponibilă la orice oră, club pentru copii și spectacole în fiecare seară, să-i țină ocupați). Într-un cuvânt, certitudinea vremii bune și a all inclusive-ului. Adică nu România, ci Antalya. Unde și adulții au ce face. E clar, nici segmentul ăsta nu e-n target!

– Cuplurile de adulți fără copii după ei. Să presupunem că lor le-ar plăcea imnul și i-ar atrage. Ei nu prea se duc să zacă pe o plajă, ci vor să viziteze. Dar noi nu prea avem șosele care să-i ajute să ajungă repede dintr-o parte în alta a țării. Și ce pot vizita? Peleșul, Castelul Bran, ceva muzee prin București, Delta, mănăstirile din Bucovina și Maramureșul istoric. Căci restul obiectivelor culturale, cu care ne mândrim noi, nu prea sunt de interes pentru ei. Nu cred că-i interesează casele memoriale ale lui Creangă, Caragiale și mai știu eu cine, căci nu au rezonanță universală. După cum se vede, cam greu să faci turul ăsta cu infrastructura de aici…

– Vârstnicii – Le-o plăcea, poate, imul ăla. Și dacă ar fi exaltați și s-ar arunca în avion/autocar să vină grămadă în România, întâi s-ar interesa de asistența medicală. Că-s oameni cu probleme… mai o nitroglicerină sub limbă, mai o măsurare de glicemie… Și s-ar descuraja automat când ar vedea că nu pot conta pe asta…

Ce-ar rămâne? Păi, mai nimeni dintre turiștii străini. Eu tot nu înțeleg pe cine targetează… Poate doar pe noi, românii…  Deci noi ne adresăm nouă… Sau, poate, greșesc eu…

\"StatusRomania\"

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.