De câte ori plecam în străinătate, la întoarcere găseam totul la fel cum lăsasem: aceleași știri la TV, aceleași probleme, aceeași rutină. De parcă nici n-aș fi lipsit un pic din țară. De data asta însă, nici n-am aterizat bine și au început telefoanele: care mai de care mai supărat, mai deprimat, mai cu probleme. Și toată săptămâna a fost așa.

Parcă ceva se-ntâmplă cu toți. Ceva rău, cu siguranță. Dacă în urmă cu vreo lună vorbeam cu Dragoș care-mi povestea îngrijorat că, în jurul, lui au început să rămână oameni fără serviciu și își vând casele, căci nu mai au cu ce să plătească ratele, acum povestea a venit mai aproape de mine. Cât timp îmi zicea Dragoș, pentru mine era foarte departe: niște unii, șefi de companii, oameni cu poziții în multinaționale, au probleme. Era undeva, nedefinit. Zilele astea am avut exact sentimentul sufocant al lațului care se strânge: oameni apropiați mie, cu care discut mereu și cu care am relații de prietenie, au fost loviți. Cad ca popicele, unul după altul. În fiecare zi. Fie că-s români sau expați, i-a atins. Și acum își caută de lucru. Sunt profesioniști desăvârșiți și companiile pentru care munceau depindeau de munca lor. Fără ei vor avea altfel de probleme. Stau și mă întreb de ce alege o companie să renunțe la un om bun pe care-l are? De ce alege să își asume faptul că, prin plecarea acelui om, activitatea care stătea numai pe umerii lui o să moară? Cât de gravă e criza? Ăsta e numai începutul?

Aproape că mi-e groază să mai deschid messengerul. S-au înmulțit peste noapte statusurile Caut de lucru. Aproape că mi-e groază să mai răspund la telefon. Câteva zile la rând doar vești dn astea am primit: știi că și x a rămas fără job? Total din senin! Au renunțat la el! I-au dat 3 salarii în avans, să plece singur, că altfel erau forțați să-i dea 3 avertismente, să plece. Mesajele astea le primesc de la unii și le transmit și eu mai departe: Știi că… Hai să vedem ce putem face, cum putem să-l ajutăm!  Mai are rate 28 de ani la casă! Nu știu cum și în ce măsură pot să ajut. Dar garantez că încerc. Și caut soluții. Pentru că sunt oameni pe care-i cunosc și am încredere în capacitățile lor profesionale. Știu cum muncesc. I-am văzut. Și mă gândesc cu groază că e abia începutul crizei.

Și mă mai gândesc că e plină țara de oameni care doar se duc la serviciu ca să aibă de unde pleca înapoi. Care iau un salariu doar pentru prezența la muncă. Care nu produc nimic. Nu rămâne nimic după ei. Și care, deocamdată, torc liniștiți în birourile lor călduțe. Iar alții, învățați să muncească din greu, care au background, realizări demonstrabile sau vizibile, se trezesc peste noapte că singurul lucru pe care-l pot face, momentan, până să-și revină din buimăceală, este să-și caligrafieze cinic un nou status la messenger: Caut de lucru!

\"CautDeLucru\"

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.