O plimbare pe jos, pe malul Mării Marmara. Miros de mare, pescăruși și pisici. Da, despre pisicile Turciei merită vorbit. Căci sunt peste tot pe stradă. Precum câinii noștri comunitari. Libere. Mari, pufoase, grase. Gulden îmi spune: În România voi nu aveți pisic. De ce nu aveți? Voi câine… Sincer, nu știu ce să-i răspund. Mă uimesc și pe mine pisicile care umblă libere prin parcuri, dorm pe sub mesele de pe terase sau pe capota mașinii. Da, chiar și în ghivecele cu plante mediteraneene de pe marginea trotuarelor stau leneșe, întinse la soare, somnoroase.
\"PisicaLenesa\"

Am ajuns în port cu un taxi. De-acolo am luat vaporul care urma să ne ducă, in 35-40 de minute, pe o insulă. Una care nu se vedea din casă. Un tichet pentru vapor e ieftin: 2,80 lire turcești, adică un euro și un pic. Urcăm, dar înainte cumpărăm un covrig cu susan, cu care urmează să hrănim pescărușii.
\"VaporulCatreInsulă\"

Pe punte, sus, bate vântul și e frig, chiar dacă e soare. Ne așezăm înăuntru, în cabina încălzită. Am impresia de tren personal, în care oamenii de toate felurile (și toate culorile) se așează pe băncuțele din lemn și fac conversație, prietenoși, în timp ce mai sorb din câte-un ceai. Pe punte, un spectacol unic: câțiva oameni hrănesc pescărușii. Un pic și noi, prin rotație, păcălind frigul de afară. Mă retrag repede și admir de la fereastă spectacolul unic.
\"ManaCuPescarusi\"

Nu-mi pot desprinde privirea de la păsările care se agită în fața geamului la care stau. Mă uimește cum, kilometri întregi, pescărușii ne însoțesc, de la țărm și până la insulă.
\"DansulPescarusilor\"

Ne apropiem de o insulă. Case albe, elegante, palmieri bătrâni și vegetație mă fac să mă gândesc că ăsta e locul în care mi-ar plăcea să trăiesc. Aici m-aș simți bine, aproape de mare. M-aș simți acasă.
\"Heybeliada\"

Vaporul trage la chei și o mulțime de oameni dau năvală să coboare. E insula Heybeliada. Noi mai rămânem, n-am ajuns încă. Dar coborâm la următoarea.
\"Heybeliada_2\"

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.