Ana îmi amintește că în Sala de lectură s-au cam strâns pânze de păianjeni. Așa-i, are dreptate. Asta mă face să mă gândesc că, obiceiul meu de a citi zilnic, înainte de culcare, s-a cam atrofiat. Adică nu l-am abandonat, dar citesc puțin. Extrem de puțin. Niște pagini și-adorm. Dar de cumpărat, am tot cumpărat cărți. Pe lângă depozitul de carte de pe noptieră (aflat în perpetuă transformare), s-au mai adăugat două turnuri. N-am prea mai citit beletristică. Mai mult carte de specialitate sau ceva de genul… Mai car după mine, în călatoriile prin țară, diverse…

Ce-am cumpărat și m-a pus pe gânduri? Tom Rath –Prieteni esențiali/ Cei fără de care nu te poți descurca. Nu vă fac acum recenzie de carte. Nu-s eu în măsură să… Sunt doar un cititor particular, dacă pot să spun așa. Civil, nu?! Pe coperta cărții găsesc asta: \”Locul de muncă fără prieteni este de fapt dușman\” (The Washington Post). Apoi găsesc precizarea că răspunsurile la întrebări precum Care este cea mai rapidă cale de a curma o prietenie? Oare există ceva specific marilor prietenii? Oare prieteniile de la serviciu sunt contraproductive?  sunt bazate pe decenii de studii cu privire la impactul prieteniilor, autorul colaborând  cu echipe de cercetători la analizarea raspunsurilor din cadrul a mai mult de 8 milioane de interviuri din baza de date a Organizației Gallup. Și că produsul acestor echipe este tocmai cartea despre care vă spun.

Găsesc în carte că sondajele făcute au relevat faptul că \”oamenii întrețin prietenii semnificativ superioare atunci când știu sau pot descrie contribuția specifică a fiecarui prieten într-o relație\”. Prieten? Cum îl definim? Ana și cu mine, în seara asta, am constatat că avem aceleași unități de măsură și-i clasificăm în prieteni și cunoștințe. Și că termenul prieten  este folosit abuziv în conversațiile cotidiene. Asta e părerea noastră. Părerea cerecetătorilor care au lucrat la sondaje este : \”E limpede că prieten nu mai este un cuvânt exclusivist, devenind un reper generic. De aceea am ales să ne folosim de cuvântul esențial. Nu e un cuvânt folosit in mod obișnuit pentru a descrie o prietenie, înțelegând prin el ceva ce este fundamental pentru viața noastră\”

Nu o să scriu acum despre prietenii din viață și cei de la serviciu (cum îi împarte autorul), și nici despre pragul de trei prieteni la serviciu (si crearea de prietenii esențiale la serviciu), dacă poți fi prieten cu șeful tău, cum să te integrezi la job sau cum să perfecționezi fiecare relație… Ci o să scriu despre prietenii ăia esențiali. Uite cum i-au definit cercetătorii, pentru testare, în cadrul studiului: 1. Cineva care vă sporește măsurabil calitatea vieții, 2. Persoană din viața personală sau de la locul de muncă de care nu vă puteți lipsi. Mai mult, au mai făcut un test prin care poți să identifici o așa-numită prietenie esențială. E simplu. E suficient să poți să răspunzi cu DA la una din întrebările: Dacă această persoană n-ar mai fi în preajmă, ar scădea satisfacția de ansamblu pe care o încercați în viață? Dacă această persoană ar înceta să mai facă parte din viața voastră, ar scădea implicarea sau nivelul de performanță la locul vostru de muncă? Acum, că am lămurit ce-i cu prietenii și prieteniile esențiale, să vedem și cum definesc cercetătorii rolurile esențiale ale prietenilor esențiali pentru o prietenie esențială. Iată. Sunt opt: constructor, suporter, colaborator, camarad, mediator, optimist, mentor, ghid. Fiecare în parte beneficiază de o descriere. Am citit… Și am mai citit că, pentru a evalua o relație (să se determine cât-de-esențială-și-în-ce-fel-și-ce-muchie-a-cuțitului-trebuie-ascuțită-pentru-ca-acesta-să-taie-mai-bine), cercetătorii ăștia esențiali din cartea esențială din care vă tot povestesc esențialul au inventat un instrument numit Evaluatorul Prietenilor Esențiali. Acum și online! Cum altfel? Iar eu, pentru că sunt cumpărător al cărții, beneficiez de un cod unic de înregistrare pe site-ul Vital Friends, cu care să ma autentific, să-mi fac cont și pot, în mod gratuit, să-mi evaluez niște prieteni (nu mai știu exact câți, parca trei!) și să stabilesc dacă și ce roluri esențiale joacă în relația cu mine. În viața mea. Trebuie doar să completez ceva chestionare online și voi primi un raport. Pentru fiecare prieten (evaluat) în parte.

Am accesat site-ul. M-am înregistrat. M-am abonat la newsletter. Deși dura doar 5 minute per prieten, n-am completat evaluatorul… N-am avut curaj…

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.