Sunt subțiri. Din carne de oaie. Condimentați. Usturați – cum spun localnicii. Pot fi uscați sau nu. Afumați. De ce sunt atât de celebri? Nu, nu pentru că doamna…

Prima dată am aflat despre cârnații de Pleșcoi cu ani în urmă. Mi-a povestit un prieten cârciumar, Excelența, cum o să-și transforme restaurantul care avea meniul plin de gorgonzola într-unul cu produse naturale, neaoșe. Cârnați de Pleșcoi, păstrăv în cetină din Bucovina etc. Cum aia era proiecția businessului său peste 10 ani, între timp s-a cam întâmplat. Deci așa cu pleșcoii… (substantiv comun, de-acuma! Că așa se dă comanda la bucătărie, în restaurant: doi pleșcoi, un șnitel și o ceafă!)

De ce sunt deosebiți? Că oricine poate să facă niște cârnați subțiri, din carne de oaie… Tocmai aici e secretul: carnea din care se fac. Se spune că e mai fragedă și mai suculentă decât a oilor crescute în alte părți. Pentru că pe Valea Buzăului (da, râul ăsta care e la vreo 50 de metri de geamul camerei în care sunt când scriu) sunt zăcăminte de sare. (Bine, și petrol și gaze naturale). Vegetația care crește pe dealurile din jurul Bercăi este semi-sărată. Vegetația de pe dealuri este de înălțime mică, sunt mulți arbuști și multe plante pitice. Localnicii cresc în general oi și capre, nu vaci, căci nici pășunile nu sunt prea generoase pe-aici. Până să se sature un animal, trebuie să cam bată dealurile… Și cine poate face asta cel mai bine? Caprele și oile. Așadar, hrănindu-se cu plante semi-sărate, carnea lor are un gust deosebit. Cam ăsta ar fi secretul cârnaților de Pleșcoi…

Am zis Pleșcoi? Da, e la doar 2 km de pensiunea în care stăm. (Da, o știți, am fost aici și după Paști!). Iar la Casa Matei s-a organizat ieri Sărbătoarea Cârnaților de Pleșcoi. Cu ANTREC-ul și multă lume. Am făcut ceva poze. Da, știu că am fost surprinși la degustare. Mai ales Victor.

Acum, că v-am spus care e secretul cârnaților de Pleșcoi, vedeți și cum se fac. Se umplu așa:

\"AsaSeUmplu\"

Se adună într-un vas. Mare. Cât de mare se poate. Ca s-ajungă!

\"Multi\"

Cum afară e frig, trebuie făcut focul, cumva… Și cel mai bine e să pui la încins grătarul, nu?

\"Fum\"

Până e gata grătarul, ne păcălim foamea cu babic. De-ăsta. De Pleșcoi și el.

\"Babic\"

Și cu ceva pastramă… Cum se vede!

\"PastramaSiBabic\"

Poftiți și un detaliu, să vi se facă poftă și mai tare:

\"PentruToateGusturile\"

Vouă chiar nu vi s-a făcut foame? Ei, comedie!

\"VaEsteFoame\"

Poftiți! Masa e servită! Cum doriți: Așa…
\"UscatiSiAfumati\"

… Sau așa.

\"PoftitiLaMasa\"

După cum vedeți, n-am uitat paharul de vin pentru voi. Cum să uit? E duminică și sărbătoare.

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.