Bir fincan kahvenin 40 yil hatiri vardir / O ceaşcă de cafea îţi rămâne în minte pentru 40 de ani (proverb tucesc)

În autocarul care ne ducea de la hotel către aeroport, ghidul ne-a spus o povestioară. Însoţise, cu câteva zile înainte, un grup de turişti, în Cappadocia. În restaurantul hotelului în care au fost cazaţi peste noapte era o nuntă. O nuntă adevărată, cu prieteni, vecini şi neamuri de gradul 1, 2… până li se pierde şirul. Şi de-aici începe povestea. De altfel, plină de parfum oriental… De farmec…

Nunta tradiţională e treabă serioasă. Vin între 300 şi 700 de invitaţi, poate şi mai mulţi. Cu căţel şi purcel, cu mătuşa de la ţară şi tot arborele genealogic încă trăitor. Petrecerea, să-i spunem aşa, nu durează mult. (Am apreciat aici multul după obiceiurile şi gusturile noastre de români). Vreo trei ore. Masa este foarte \”bogată\”: prăjituri, suc şi vin. Atât. E suficient. Prăjiturile/dulciurile şi vinul fac oamenii să se simtă bine. Confortabil. Nu pleacă nimeni îmbuibat de-acolo. Interesant este că tinerilor miri nu li se fac cadouri sub formă de bani. Plicul nu este folosit. Toţi – dar absolut toţi – invitaţii aduc cadouri. Nu orice. Doar aur. Asta bănuiesc că aţi mai auzit. La o nuntă de vreo 300 de persoane se pot strânge chiar şi două kilograme de aur. De ce aur şi nu bani? Banii n-au valoare… Astăzi pot însemna ceva, mâine nu… Aurul se conservă. Îşi păstrează valoarea. Cele mai preţioase daruri pe care le primesc tinerii sunt din partea bunicilor (bunelului şi bunicii, cum ni s-a explicat de către ghidul nostru, băştinaş de pe lângă Braşov). În felul ăsta, cele mai preţioase bijuterii se transmit în familie, din două în două generaţii. Când noua familie, de-a lungul vremii, întâmpină o problemă şi are nevoie de bani (să-şi cumpere ceva de valoare sau dacă este unul dintre ei bolnav şi are nevoie de un tratament mai costisitor), vinde o parte din aur.

Ce legatură are cafeaua turcească din titlu cu nunta din Cappadocia? Păi, acolo, orice băiat se poate duce, împreună cu părinţii, să ceară o fată în căsătorie. Chiar dacă el nu o cunoaşte pe fată. Şi nici ea pe el. Pur şi simplu. Se duc, sunt primiţi în casa fetei, trataţi politicos de părinţii acesteia. Fata trebuie să facă o cafea cu care să-i servească pe musafiri. Dacă aceasta este dulce (Chiar prea dulce! Ca dragostea! – ne spune ghidul. Hmm! O şti el ce vorbeşte, că altfel n-ar umbla liber prin lumea largă!), însemnă că fetei îi place pretendentul şi asta însemnă acceptare. Abia după ce toată lumea a băut cafeaua, se trece la negocieri şi tratative: când să fie nunta, unde, cum, cine sunt invitaţii.

În cazul în care cafeaua e sărată sau piperată, toată lumea înţelege mesajul: fetei nu-i place Făt-Frumosul, aşa că nu mai este cazul ca oamenii ăia să mai piardă vremea degeaba. Se ridică politicos (şi demn), mulţumesc şi ies pe uşă. Scurt şi fără complicaţii. Eficient.

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.